Preuzmi player

komemoracija zagreb gojko susak 4ZAGREB - Komemorativnim skupom pod sloganom “Čovjek od riječi” obilježena je u srijedu 25. obljetnica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška koji je dao nemjerljivi doprinos u obrani i uspostavi samostalne i slobodne hrvatske države te povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske.

Kako je istaknuto, Šušak je bio najbliži suradnik prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice dr. Franje Tuđmana, i zaslužan je za stvaranje Hrvatske vojske, koja je veličanstvenim vojnim operacijama Bljesak i Oluja oslobodila okupirana hrvatska područja, piše Hina.

Ministrom obrane imenovan je 18. rujna 1991. i jedan je od ključnih aktera Domovinskog rata. Umro je 3. svibnja 1998. u dobi od 53 godine, a posthumno je promaknut u čin stožernog generala HV-a.

Na komemorativnom skupu u KD Vatroslava Lisinskog sudjelovali su, uz obitelj Gojka Šuška, premijer Andrej Plenković, nekoliko ministara, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predstavnici HV-a i sudionici Domovinskog rata, među kojima generali Ante Gotovina i Mladen Markać, te istaknuti članovi HDZ-a iz Hrvatske i BiH.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković podsjetio je kako je Gojko Šušak u uvjetima embarga na uvoz oružja uspio stvoriti snažnu Hrvatsku vojsku, osvrnuvši se na kraj filma o Šuškovu životu koji završava riječima – Uspjeli smo!

Šušak je otišao kada je Hrvatska zaokružila temeljen ciljeve – slobodu, teritorijalni integritet, ostvarenje ideje o pomirbi i jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske te povezivanje s Hrvatima u BiH. Uživao je povjerenje prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana, hrvatskih vojnika i branitelja i članova HDZ-a, koji kao najvažnija hrvatska politička stranka, cijeni i ne zaboravlja svoje velikane koji su postavili temelje državotvorne i domoljubne politike i omogućili ostvarenje nacionalnih interesa, istaknuo je premijer Plenković.

Pozvao je sve stranačke članove da nastave predano raditi na vrijednostima i ostvarenim postignućima, kako bi i dalje imali povjerenje hrvatskog naroda i birača.

Plenković je pozvao i na odavanje počasti minutom šutnje bivšem premijeru Nikici Valentiću koji je preminuo u srijedu navečer.

U Oluji konačno slomljena jugokomunistička agresija na Hrvatsku

Zamjenik predsjednika HDZ-a, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved rekao je da se nepokolebljivost hrvatskog nacionalnog bića ogleda u liku Gojka Šuška, čovjeka koji se svojim djelovanjem u najvažnijem povijesnom trenutku, služeći hrvatskom narodu svrstao među najvažnije hrvatske velikane.

Znao je da nema jake države bez snažne vojske, ni slobode bez žrtve i jedna je od najvažnijih za stvaranje strateškog partnerstva sa SAD-om, što je rezultiralo uspješnim vojnim operacijama i oslobađanju okupiranih područja Republike Hrvatske.

U operaciji Oluja 5. kolovoza 1995. konačno je slomljena jugokomunistička agresija na Hrvatsku, a pobjedom u Domovinskom ratu stvorene su pretpostavke za mir na ovom području. Hrvatska je sigurna i snažna država, ostvarili smo strateške ciljeve i stvorili pretpostavke za daljnji razvoj zemlje, poručio je mnistar Medved.

Prigodnim riječima sjećanja na ratnog ministra obrane nazočnima su se obratili i predsjednik HDZ-ove Zajednice branitelja Gojko Šušak, general Miljenko Filipović, dopredsjednik HDZ-a BiH Zdenko Ćosić, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica, a u ime obitelji na komemoraciji i sjećanju na njezina oca zahvalila je Šuškova kći Katarina Filipović Šušak.

gojkoŠIROKI BRIJEG -U sklopu manifestacije „Svibanjska sjećanja“, a u organizaciji Grada Širokog Brijega i Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg bit će upriličena „Večer sjećanja“ u spomen na Gojka Šuška.

Program će se održati u petak 5. svibnja u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg s početkom u 19 sati.

U programu će kao govornici sudjelovati:

- Vladimir Šoljić - ministar obrane Hrvatske republike Herceg-Bosne, bivši ministar obrane u Vladi Federacije BiH i dugogodišnji predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

- Zdenko Ćosić, zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH i dugogodišnji predsjednik Vlade ŽZH

Program će voditi predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Široki Brijeg Gojko Jelić, a večer će prigodnim glazbenim točkama obogatiti Ivan Šušak.

Gojko Šušak, ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998. godine, bio je jedan od najbližih suradnika predsjednika dr. Franje Tuđmana. Prošlo je 25 godina od kada nije s nama, a preminuo je 3. svibnja 1998.

Kao ratni ministar dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske i stvaranju neovisne države Hrvatske. Njegovo kratko izvješće "Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!" postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske i Hrvatskih snaga vođene tijekom Domovinskog rata.

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Nakon povratka iz iseljeništva 1990. godine dužnost Ministra obrane obnašao je u svim hrvatskim vladama od 1991. do 1998. godine. Ministar Šušak je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom hrvatskoga trolista, Medaljom za Bljesak, Medaljom za Ljeto 95, Medaljom za Oluju i Medaljom za iznimne pothvate. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i Spomenice domovinske zahvalnosti. Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. Posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske.

U središtu Širokog Brijega, 31. svibnja 2008. otkriven je spomenik Gojku Šušku ministru obrane Republike Hrvatske, te i trg na kojem je postavljen spomenik nosi ime pokojnog ministra.

DRUŠTVO

Spektal na 28. širokobriješkoj večeri – više od 800 uzvanika!

Spektal na 28. širokobriješkoj večeri – više od 800 uzvanika!

27 Studeni 2023

ZAGREB - U organizaciji Zavičajne zajednice Široki Brijeg (ZZŠB) u Zagrebu u petak 24. studenoga 2023. održana je tradicionalna Širokobriješka večer na Zagrebačkom velesajmu u restoranu Gastro Globus. Širokobriješka večer...

Ulaznice za koncert ”Vatra” u Širokom Brijegu službeno u prodaji

10 Studeni 2023

ŠIROKI BRIJEG - Organizator molitvena zajednica Mlado Sunce sa svojim suradnicima i ove godine organizira održavanje humanitarnog koncerta duhovne glazbe ‘Vatra’ 9. prosinca 2023. godine u sportskoj dvorani Pecara u...

28. Širokobriješka večer u Zagrebu uz Poker band, Matu Bulića i HKUD Crnač

28. Širokobriješka večer u Zagrebu uz Poker band, Matu Bulića i HKUD Crnač

06 Studeni 2023

ZAGREB - Zagrebu organizira Širokobriješku večer koja će se održati 24. studenog 2023. u restoranu Gastro Globus, Avenija Dubrovnik 15, Zagreb, s početkom u 20 sati. Za sve goste i...

'Rekonstrukcija kulturno – športskog doma Kočerin'

'Rekonstrukcija kulturno – športskog doma Kočerin'

15 Rujan 2023

ŠIROKI BRIJEG - Mjesna zajednica Kočerin uspješno je realizirala projekt “Rekonstrukcija kulturno – športskog doma Kočerin” čime je dom u Kočerinu dobio 10 novih aluminijskih prozora, deset klupica za prozore...

Prikupljeno 75 doza krvi

Prikupljeno 75 doza krvi

11 Svibanj 2023

ŠIROKI BRIJEG - Četvrta akcija dobrovoljnog darivanja krvi u 2023. godini koju organizira Crveni križ Široki Brijeg u suradnji s Transfuzijskim centrom SKB-a Mostar, a pod pokroviteljstvom Grada Širokoga Brijega...

Obilježena 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu

Obilježena 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu

08 Svibanj 2023

ŠIROKI BRIJEG - U nedjelju 7. svibnja  je obilježena 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu, koje se dogodilo 7. svibnja 1991. godine. Svečani program započeo je okupljanjem sudionika...

Svečano obilježen Dan širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova

Svečano obilježen Dan širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova

08 Svibanj 2023

ŠIROKI BRIJEG - U nedjelju 7. svibnja,   obilježen je Dan širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA koje se dogodilo 7. svibnja 1991. godine. Organizator događaja bio je...

NAJAVA: Dan širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA

NAJAVA: Dan širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA

04 Svibanj 2023

ŠIROKI BRIJEG - Predstavljamo program svečanosti obilježavanja Dana širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA. Program se održava u sklopu manifestacije „Svibanjska sjećanja“. Pokrovitelj događaja je Grad Široki...

Veličanstvenom komemoracijom u Zagrebu obilježena 25. godišnjica smrti Gojka Šuška

Veličanstvenom komemoracijom u Zagrebu obilježena 25. godišnjica smrti Gojka Šuška

04 Svibanj 2023

ZAGREB - Komemorativnim skupom pod sloganom “Čovjek od riječi” obilježena je u srijedu 25. obljetnica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška koji je dao nemjerljivi doprinos u obrani i uspostavi...