Preuzmi player

ŠIROKI BRIJEG - U sklopu obilježavanja manifestacije „Svibanjska sjećanja 2023“ u zajedničkoj organizaciji Grada Širokog Brijega i Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijeg bit će upriličeno predstavljanje knjige „Medijsko-informacijski rat“.

Predstavljanje knjige autorice prof. dr. sc. Silvane Marić Tokić ”Medijsko-informacijski rat: Informacija u središtu društveno političkih događanja”održat će se u ponedjeljak, 8. svibnja u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu s početkom u 20 sati.

Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Daniela Jurčić, recenzentica i izvanredna profesorica na Studiju novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Ivan Kraljević, viši asistent i tajnik Studija politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, te autorica prof. dr. sc. Silvana Marić, izvanredna profesorica na Studiju novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Recenzentica prof. dr. sc. Daniela Jurčić navodi kako imamo ispisanu povijest, ali i medije koji vrlo često prikazuju stvarnost pristrano te kako ovom knjigom autorica daje znanstveni teorijski okvir.

„Autorica je dala jasan pregled stanja u bosanskohercegovačkom društvu, koje je duboko podijeljeno. Želja joj je, shvatila sam, da mediji imaju ipak malo profesionalniji stav i malo odgovorniju ulogu, a to je objektivno prikazivanje stvarnosti. Ali i prošlosti. U tom kontekstu imat ćemo zdravije i prosperitetnije društvo“, smatra recenzentica Jurčić.

Knjiga prof. dr. sc. Silvane Marić Tokić govori o nastanku i razvoju informacijskih znanosti, informacijskom i dezinformacijskom društvu, javnom znanju, medijima u službi politike, medijima kao “oružjima” suvremenog doba, ali i navodi primjere informacijskih strategija kroz koje čitatelji mogu lakše razumjeti pojam informacijskih strategija.

Autorica je pod mentorstvom prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana 2014. doktorirala na temu Mediji i informacijski rat u sarajevskim tjednicima u razdoblju od 1991. – 1995. godine, a svoju knjigu je posvetila upravo svom mentoru.

„Prof. Tuđman mi je bio glavni poticatelj i mentor za ovu temu. Predložio je da se istražuje medijski prostor Bosne i Hercegovine, različite informacijske strategije i to mi je bila nit vodilja koja je dovela do mog doktorata, a kasnije do ove knjige“, istaknula je autorica.

didak2022

ŠIROKI BRIJEG - Didakovi dani su kulturno-znanstveno-duhovna manifestacija posvećena promociji lika i djela fra Didaka Buntića. Ova manifestacija započela je 2004. godine u Didakovoj rodnoj župi i uvelike je doprinijela de se lik i djelo fra Didaka Buntića prezentiraju sadašnjim generacijama, te je tako nastavljeno čuvanje uspomene na Oca Hercegovine. Manifestacija Didakovi dani otvorena je 6. listopada u Mostaru, a nastavlja se kroz čitav mjesec do 29. listopada.Tradicionalna likovna kolonija “Didak” održana je u Međugorju, a program je nastavljen koncertima u franjevačkoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravi u Zagrebu i u koncertnoj dvorani Muzičke akademije u Sarajevu.
„Koncert odabranih“ održat će se i u Širokom Brijegu (Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije) u subotu 22. listopada s početkom u 20 sati. Na koncertu sudjeluju Glazbena škola Pavla Markovca iz Zagreba, Srednja muzička škola Sarajevo, Glazbena škola Široki Brijeg, Glazbena škola Posušje, Muzička škola I i II stupnja Mostar i Glazbena škola Brotnjo iz Čitluka.
Posljednjeg dana manifestacije u subotu, 29. listopada, bit će upriličeno predstavljanje knjige “Moguće? Danas?”, autora fra Marinka Šakote.
Fra Didak Buntić rođen je u Paoči kod Čitluka 1871. godine. Bio je prosvjetni i socijalni djelatnik, hercegovački franjevac, graditelj, prosvjetitelj i političar. Poznat je pod nadimcima “hercegovački Mojsije” i “Otac Hercegovine”, jer je u godinama poslije Prvog svjetskog rata spasio preko 17 tisuća hercegovačke djece od gladi tako što im je organizirao put, smještaj i prihvat u Srijemu i Slavoniji. Sustavno je djelovao na promicanju gospodarskih i prosvjetnih prilika u Hercegovini. Upućivao je seljake u naprednije voćarstvo i poljodjelstvo, poticao uzgoj i pravedniji otkup duhana, navodnjavanje poljâ i izgradnju puteva.

Zarko Santic korica

ŠIROKI BRIJEG - Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg poziva vas na predstavljanje knjige KAKO ZDRAVIJE I DULJE ŽIVJETI? autora primarijusa dr. sc. Žarka Šantića dr. med. i sveučilišnog profesora u mirovini. Na predstavljanju knjige, koje će se održati 20. rujna 2022. u kinu Borak u Širokom Brijegu s početkom u 19 sati, govorit će pored autora i recenzenti akademkinja prof. dr. Ljerka Ostojić, prof. dr. Vajdana Tomić, doc. dr. Kristina Galić i prof. dr. Dragan Babić. U glazbenom dijelu programa sudjeluje klapa Hrvoje, a voditeljica predstavljanja je novinarka Željka Šaravanja. Knjiga „Kako zdravije i dulje živjeti“ plod je bogatog životnog i liječničkog iskustva jednog sveučilišnog profesora s neuobičajeno širokim medicinskim interesom i znanjem. Literarno umijeće koje krasi jednostavan i pitak stil pisanja kao i uspješan spoj stručno-znanstvenog i popularnog pisanja čine knjigu poželjnim i korisnim štivom za široku čitalačku publiku.
Dr. Šantić završio je Medicinski fakultet u Sarajevu 1964. godine i položio specijalistički ispit 1973. godine u Sarajevu. Magistarski rad obranio je 1980., a doktorat medicinskih znanosti 1983. godine na Univerzitetu Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Od početka rada Medicinskog fakulteta (1997. godine) u Mostaru uključen je redovito u izvođenje nastave na katedri Uvoda u medicinu i Internu medicinu I, te Povijest medicine i Medicinsku gerontologiju. Predavanja je obavljao i na doktorskom studiju na Medicinskom fakultetu u Mostaru. Otvaranjem Fakulteta zdravstvenih studija u Mostaru (2000. godine) biran je u dva mandata za prodekana fakulteta. Nastavu je obavljao na više katedri i bio je mentor brojnih diplomskih, magistarskih te doktorskih radova na navedena dva fakulteta sve do 2021. godine. U domaćim i stranim časopisima objavio je više od 50 znanstvenih radova, sudjelovao i izlagao radove na brojnim kongresima. Četiri udžbenika od kojih je u dva suautor, a u dva je prvi autor. Knjiga KAKO ZDRAVIJE I DULJE ŽIVJETI osma je knjiga autora, a plod je vlastite erudicije, bogatog iskustva i brojnih istraživanja. Posljednjih godina bavi se nutricionizmom i gerontologijom. Pored toga, gotovo šest desetljeća redovito i svakodnevno prima pacijente. Daje im naputke o zaštiti, jačanju zdravlja, sprječavanju i liječenju od bolesti. Bogato liječničko iskustvo i redovito praćenje stručne literature pomogli su mu da uspostavi most između stručno-znanstvenog i popularnog komuniciranja te pisanja. Za svoj rad primio je veliki broj nagrada i priznanja.

bernardalasic

ŠIROKI BRIJEG - Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg poziva vas na predstavljanje prve zbirke pjesama Bernarde Lasić Crnjac pod naslovom „Praskozorje sjećanja“. U programu predstavljanja sudjeluju, pored autorice, Stanka Zovko, prof. i Marija Lovrić Crnjac, te učenici OŠ Biograci koji će nastupiti kao recitatori i glazbena pratnja. Program će voditi novinarka Željka Šaravanja. Predstavljanje će se održati u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg u srijedu, 25. svibnja 2022. s početkom u 20 sati.

KULTURA

Predstavljanje knjige „Medijsko-informacijski rat“ autorice Silvane Marić Tokić

Četvrtak, 04 Svibanj 2023

ŠIROKI BRIJEG - U sklopu obilježavanja manifestacije „Svibanjska sjećanja 2023“ u zajedničkoj organizaciji Grada Širokog Brijega i Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijeg bit će upriličeno predstavljanje knjige „Medijsko-informacijski rat“....

„Koncert odabranih“ u Širokom Brijegu

„Koncert odabranih“ u Širokom Brijegu

Ponedjeljak, 17 Listopad 2022

ŠIROKI BRIJEG - Didakovi dani su kulturno-znanstveno-duhovna manifestacija posvećena promociji lika i djela fra Didaka Buntića. Ova manifestacija započela je 2004. godine u Didakovoj rodnoj župi i uvelike je doprinijela de...

„Kako zdravije i dulje živjeti?“

„Kako zdravije i dulje živjeti?“

Petak, 16 Rujan 2022

ŠIROKI BRIJEG - Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg poziva vas na predstavljanje knjige KAKO ZDRAVIJE I DULJE ŽIVJETI? autora primarijusa dr. sc. Žarka Šantića dr. med. i sveučilišnog profesora u mirovini....

'Praskozorje sjećanja'

'Praskozorje sjećanja'

Ponedjeljak, 23 Svibanj 2022

ŠIROKI BRIJEG - Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg poziva vas na predstavljanje prve zbirke pjesama Bernarde Lasić Crnjac pod naslovom „Praskozorje sjećanja“. U programu predstavljanja sudjeluju, pored autorice, Stanka Zovko, prof....

Održana večer hrvatskih skladatelja - koncert Glazbene škole Široki Brijeg

Srijeda, 11 Svibanj 2022

ŠIROKI BRIJEG - U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu u ponedjeljak večer održan je koncert Glazbene škole Široki Brijeg pod nazivom „Večer hrvatskih skladatelja“. Veličanstveni koncert održan je u sklopu...

'Hercegovka vodi kolo sada'

'Hercegovka vodi kolo sada'

Četvrtak, 28 Travanj 2022

ŠIROKI BRIJEG - Sinoć je u širokobriješkom kinu Borak predstavljen novi album širokobriješkog tamburaškog sastava Dukati pod nazivom 'Hercegovka vodi kolo sada'. Uz Dukate na predstavljanju albuma sudjelovali su i Šima...

Korizmeni koncert klape Dobrkovići

Korizmeni koncert klape Dobrkovići

Utorak, 12 Travanj 2022

ŠIROKI BRIJEG - U povodu 18 godina djelovanja Klapa Dobrkovići održat će večeras (12. travanj) korizmeni koncert u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu s početkom u 20 sati. Koncert korizmenih napjeva...

Otvorenje izložbe Zorana Filipovića

Otvorenje izložbe Zorana Filipovića

Srijeda, 06 Travanj 2022

ŠIROKI BRIJEG - U Franjevačkom muzeju i Galeriji Široki Brijeg s početkom u 19 sati u srijedu (6. travanj) bit će otvorena izložba '1991.' Zorana Filipovića. Spomenuta izložba ostaje otvorena do...

Bogdanovci između zvijezda

Bogdanovci između zvijezda

Srijeda, 06 Travanj 2022

  ŠIROKI BRIJEG - U petak 8.4.2022. u kinu Borak u Širokom Brijegu u 20 sati biti će upriličena projekcija dokumentarno-igranog filma “Bogdanovci između zvijezda” redatelja Stipe Majića i autora...