Preuzmi player

ZAGREB - predstavljanje knjige zagreb 3Nakon Širokog Brijega i Rijeke u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu je 24. studenoga predstavljena knjiga „Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave“ autora dr. sc. Drage Martinovića.

Knjigu su osim autora doc. dr. sc. Drage Martinovića predstavili prof. dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, komunikacijski stručnjak Krešimir MacanMario Aunedi Medek, predsjednik HUOJ-a, a voditelj programa bio je Marinko Karačić s Radio postaje Široki Brijeg.

Nakon prikazivanja videa o knjizi „Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave“ autor knjige dr. sc. Drago Martinović se zahvalio Hrvatskoj udruzi za odnose s javnošću (HUOJ) nakladniku i organizatoru predstavljanja knjige, kao i svima koji su izdvojili svoje vrijeme i došli na predstavljanje knjige.

„Ono što su Luka Modrić, Mbappe i Ronaldo u svjetskom nogometu, to su večerašnji predstavljači moje knjige u području odnosa s javnošću u Hrvatskoj ali i puno šire, te im od srca zahvaljujem na odazivu“, rekao je autor knjige dr. sc. Drago Martinović, te nastavio: „Knjiga „Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave“ je nakon knjiga „Komuniciranje jedinica lokalne samouprave s javnošću i „Mediji i promocija participacije građana u lokalnoj samoupravi“ nastavak mog višegodišnjeg znanstvenog, ali i praktičnog rada u području odnosa s javnošću i lokalne samouprave. Ono o čemu sam ponajviše razmišljao tijekom pisanja knjige je na koji način i kako pisati da knjiga istovremeno bude prihvatljiva, onima kojima je prvenstveno i namijenjena, studentima i predavačima na visokim učilištima, ali i izabranim dužnosnicima i djelatnicima za odnose s javnošću u jedinicama lokalne samouprave, odnosno u javnoj upravi. Prema prvim reakcijama čini se da sam uspio, što me jako veseli.“

Mario Aunedi Medek, predsjednik HUOJ-a izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska udruga za odnose s javnošću nakladnik knjige „Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave“ 17. izdanja Biblioteke PRint, te nastavio o razvoju struke: „Naša se struka u zadnjih 20 godina u Hrvatskoj razvija na visokokvalitetnoj razini. Za HUOJ je veoma važna i regionalna suradnja, te smo u tom smjeru prije tri godine pokrenuli međunarodnu nagradu dword (the! award), koju ćemo dodijeliti na našoj konferenciji krajem ovog mjeseca.“

Prof. dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu se kratko osvrnuo na pojedina poglavlja u knjizi kojih je ukupno 10 napisanih na 264 stranice. „Zadnjih 10-ak godina Biblioteka PRint objavljuje knjige domaćih autora koji se vode globalnim trendovima, ali ih nastoje prilagoditi standardima koji vladaju na našem području. To su knjige prof. dr. Ane Tkalac Verčič, Ermine Duraj i našega Drage. Posebna vrijednost knjige koju večeras predstavljamo leži u činjenici da daje koristan teorijski pregled i istodobno praktični uvid, s posebnim fokusom na prakse lokalne samouprave u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini“, rekao je između ostalog prof. dr. sc. Božo Skoko.

Krešimir Macan komunikacijski stručnjak je istaknuo nekoliko primjera dobre i loše prakse odnosa s javnošću u hrvatskih gradovima. Govoreći o radu djelatnika za odnose s javnošću Krešimir Macan je između ostalog rekao: „Danas djelatnici za odnose s javnošću u općinama i gradovima moraju za društvene medije raditi videa, proizvoditi sve sami, biti redakcija. Stoga je potrebno osigurati dovoljan broj ljudi i financijska sredstva što možda ne razumiju pojedini čelnici jedinica lokalne samouprave.“

RIJEKA - predstavljanje knjige rijeka 2U organizaciji Hrvatske udruge za odnose s javnošću i Veleučilišta PAR u Rijeci je 7. studenoga 2023. godine održana promocija knjige dr. sc. Drage Martinovića “Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave“.

Dr. sc. Drago Martinović znanstveni je suradnik i docent, zaposlenik je javne uprave s velikim iskustvom rada u odnosima s javnošću. Autor je tri knjige i većeg broja znanstvenih i stručnih radova i članaka iz područja odnosa s javnošću, novinarstva, online medija i lokalne samouprave, odnosno javne uprave, te sudionik brojnih znanstvenih i stručnih skupova u zemlji i inozemstvu.

Knjiga je napisana na 264 stranice i donosi 10 poglavlja o dijelovima odnosa s javnošću s kojima se susreću PR-ovci u javnom sektoru, s naglaskom na komunikaciju s medijima i kriznu komunikaciju. Nastavak je višegodišnjeg Martinovićevog rada u području odnosa s javnošću, medija i lokalne samouprave. Devet godina bio je savjetnik za odnose s javnošću gradonačelnika Širokoga Brijega, a danas je ravnatelj Uprave civilne zaštite u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

U sklopu knjige Martinović je napravio zanimljivo i opsežno istraživanje u jedinicama lokalne samouprave. Riječ je o 20 gradova sjedišta županija u Republici Hrvatskoj i 17 gradova u BiH. Usporedivši Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, Martinović je istaknuo da je Hrvatska daleko razvijenija po pitanju struke odnosa s javnošću čemu zasigurno doprinosi jaka strukovna udruga kao i u javnosti prepoznati komunikacijski stručnjaci koji svojom reputacijom doprinose promociji struke.

Ulogu promotorica knjige u Rijeci imale su Ermina Duraj, predsjednica Primorsko-istarske podružnice Hrvatske udruge za odnose s javnošću i autorica knjige “ Odnosi s medijima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj” i Ljiljana Vidmar Erjavac, glasnogovornica Grada Opatije.

Obje su istaknule važnost stručne literature ne samo za edukaciju službenika koji obavljaju poslove odnosa s javnošću nego i dužnosnika koji vrlo često, u manjim gradovima i općinama, taj posao obavljaju sami.

Ova je knjiga metodološki dobro kreirana, sveobuhvatna te istodobno pisana jasnim i razumljivim jezikom. Njezina posebna vrijednost leži u činjenici da daje koristan teorijski pregled i istodobno praktični uvid, s fokusom na prakse u lokalnim samouprava, naglašeno je na promociji knjige.

ŠIROKI BRIJEG - U sklopu obilježavanja manifestacije „Svibanjska sjećanja 2023“ u zajedničkoj organizaciji Grada Širokog Brijega i Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijeg bit će upriličeno predstavljanje knjige „Medijsko-informacijski rat“.

Predstavljanje knjige autorice prof. dr. sc. Silvane Marić Tokić ”Medijsko-informacijski rat: Informacija u središtu društveno političkih događanja”održat će se u ponedjeljak, 8. svibnja u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu s početkom u 20 sati.

Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Daniela Jurčić, recenzentica i izvanredna profesorica na Studiju novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Ivan Kraljević, viši asistent i tajnik Studija politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, te autorica prof. dr. sc. Silvana Marić, izvanredna profesorica na Studiju novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Recenzentica prof. dr. sc. Daniela Jurčić navodi kako imamo ispisanu povijest, ali i medije koji vrlo često prikazuju stvarnost pristrano te kako ovom knjigom autorica daje znanstveni teorijski okvir.

„Autorica je dala jasan pregled stanja u bosanskohercegovačkom društvu, koje je duboko podijeljeno. Želja joj je, shvatila sam, da mediji imaju ipak malo profesionalniji stav i malo odgovorniju ulogu, a to je objektivno prikazivanje stvarnosti. Ali i prošlosti. U tom kontekstu imat ćemo zdravije i prosperitetnije društvo“, smatra recenzentica Jurčić.

Knjiga prof. dr. sc. Silvane Marić Tokić govori o nastanku i razvoju informacijskih znanosti, informacijskom i dezinformacijskom društvu, javnom znanju, medijima u službi politike, medijima kao “oružjima” suvremenog doba, ali i navodi primjere informacijskih strategija kroz koje čitatelji mogu lakše razumjeti pojam informacijskih strategija.

Autorica je pod mentorstvom prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana 2014. doktorirala na temu Mediji i informacijski rat u sarajevskim tjednicima u razdoblju od 1991. – 1995. godine, a svoju knjigu je posvetila upravo svom mentoru.

„Prof. Tuđman mi je bio glavni poticatelj i mentor za ovu temu. Predložio je da se istražuje medijski prostor Bosne i Hercegovine, različite informacijske strategije i to mi je bila nit vodilja koja je dovela do mog doktorata, a kasnije do ove knjige“, istaknula je autorica.

didak2022

ŠIROKI BRIJEG - Didakovi dani su kulturno-znanstveno-duhovna manifestacija posvećena promociji lika i djela fra Didaka Buntića. Ova manifestacija započela je 2004. godine u Didakovoj rodnoj župi i uvelike je doprinijela de se lik i djelo fra Didaka Buntića prezentiraju sadašnjim generacijama, te je tako nastavljeno čuvanje uspomene na Oca Hercegovine. Manifestacija Didakovi dani otvorena je 6. listopada u Mostaru, a nastavlja se kroz čitav mjesec do 29. listopada.Tradicionalna likovna kolonija “Didak” održana je u Međugorju, a program je nastavljen koncertima u franjevačkoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravi u Zagrebu i u koncertnoj dvorani Muzičke akademije u Sarajevu.
„Koncert odabranih“ održat će se i u Širokom Brijegu (Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije) u subotu 22. listopada s početkom u 20 sati. Na koncertu sudjeluju Glazbena škola Pavla Markovca iz Zagreba, Srednja muzička škola Sarajevo, Glazbena škola Široki Brijeg, Glazbena škola Posušje, Muzička škola I i II stupnja Mostar i Glazbena škola Brotnjo iz Čitluka.
Posljednjeg dana manifestacije u subotu, 29. listopada, bit će upriličeno predstavljanje knjige “Moguće? Danas?”, autora fra Marinka Šakote.
Fra Didak Buntić rođen je u Paoči kod Čitluka 1871. godine. Bio je prosvjetni i socijalni djelatnik, hercegovački franjevac, graditelj, prosvjetitelj i političar. Poznat je pod nadimcima “hercegovački Mojsije” i “Otac Hercegovine”, jer je u godinama poslije Prvog svjetskog rata spasio preko 17 tisuća hercegovačke djece od gladi tako što im je organizirao put, smještaj i prihvat u Srijemu i Slavoniji. Sustavno je djelovao na promicanju gospodarskih i prosvjetnih prilika u Hercegovini. Upućivao je seljake u naprednije voćarstvo i poljodjelstvo, poticao uzgoj i pravedniji otkup duhana, navodnjavanje poljâ i izgradnju puteva.

KULTURA

U ZAGREBU PREDSTAVLJENA KNJIGA „ODNOSI S JAVNOŠĆU U JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE“ AUTORA DR. SC. DRAGE MARTINOVIĆA

U ZAGREBU PREDSTAVLJENA KNJIGA „ODNOSI S JAVNOŠĆU U JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE“ AUTORA DR. SC. DRAGE MARTINOVIĆA

Ponedjeljak, 27 Studeni 2023

ZAGREB - Nakon Širokog Brijega i Rijeke u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu je 24. studenoga predstavljena knjiga „Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave“ autora dr. sc. Drage Martinovića....

U Rijeci predstavljena knjiga dr.sc. Drage Martinovića " Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave"

U Rijeci predstavljena knjiga dr.sc. Drage Martinovića " Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave"

Četvrtak, 09 Studeni 2023

RIJEKA - U organizaciji Hrvatske udruge za odnose s javnošću i Veleučilišta PAR u Rijeci je 7. studenoga 2023. godine održana promocija knjige dr. sc. Drage Martinovića “Odnosi s javnošću...

Predstavljanje knjige „Medijsko-informacijski rat“ autorice Silvane Marić Tokić

Četvrtak, 04 Svibanj 2023

ŠIROKI BRIJEG - U sklopu obilježavanja manifestacije „Svibanjska sjećanja 2023“ u zajedničkoj organizaciji Grada Širokog Brijega i Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijeg bit će upriličeno predstavljanje knjige „Medijsko-informacijski rat“....

„Koncert odabranih“ u Širokom Brijegu

„Koncert odabranih“ u Širokom Brijegu

Ponedjeljak, 17 Listopad 2022

ŠIROKI BRIJEG - Didakovi dani su kulturno-znanstveno-duhovna manifestacija posvećena promociji lika i djela fra Didaka Buntića. Ova manifestacija započela je 2004. godine u Didakovoj rodnoj župi i uvelike je doprinijela de...

„Kako zdravije i dulje živjeti?“

„Kako zdravije i dulje živjeti?“

Petak, 16 Rujan 2022

ŠIROKI BRIJEG - Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg poziva vas na predstavljanje knjige KAKO ZDRAVIJE I DULJE ŽIVJETI? autora primarijusa dr. sc. Žarka Šantića dr. med. i sveučilišnog profesora u mirovini....

'Praskozorje sjećanja'

'Praskozorje sjećanja'

Ponedjeljak, 23 Svibanj 2022

ŠIROKI BRIJEG - Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg poziva vas na predstavljanje prve zbirke pjesama Bernarde Lasić Crnjac pod naslovom „Praskozorje sjećanja“. U programu predstavljanja sudjeluju, pored autorice, Stanka Zovko, prof....

Održana večer hrvatskih skladatelja - koncert Glazbene škole Široki Brijeg

Srijeda, 11 Svibanj 2022

ŠIROKI BRIJEG - U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu u ponedjeljak večer održan je koncert Glazbene škole Široki Brijeg pod nazivom „Večer hrvatskih skladatelja“. Veličanstveni koncert održan je u sklopu...

'Hercegovka vodi kolo sada'

'Hercegovka vodi kolo sada'

Četvrtak, 28 Travanj 2022

ŠIROKI BRIJEG - Sinoć je u širokobriješkom kinu Borak predstavljen novi album širokobriješkog tamburaškog sastava Dukati pod nazivom 'Hercegovka vodi kolo sada'. Uz Dukate na predstavljanju albuma sudjelovali su i Šima...

Korizmeni koncert klape Dobrkovići

Korizmeni koncert klape Dobrkovići

Utorak, 12 Travanj 2022

ŠIROKI BRIJEG - U povodu 18 godina djelovanja Klapa Dobrkovići održat će večeras (12. travanj) korizmeni koncert u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu s početkom u 20 sati. Koncert korizmenih napjeva...