Politika

Ukazano na anomalije Zakona o turizmu FBiH

ŠIROKI BRIJEG - Na 24. redovitoj sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke usvojen je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, Odluka o očitovanju na Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja te Odluka o očitovanju na Nacrt Zakona o sigurnosti i zaštiti na radu Federacije BiH. Usvojena je također Odluka o očitovanju na Nacrt Zakona o turizmu Federacije Bosne i Hercegovine u kojoj su zastupnici upoznati o Zakonu o turizmu koji u više stavki zakida ŽZH. Između ostalog, usvojena su i Izvješća o radu Vlade i Skupštine Županije Zapadnohercegovačke za 2016. godinu, kao i njihov program rada za  2017. godinu. Također su usvojena Izvješća o radu Županijskog pravobraniteljstva za 2016. godinu, Nezavisnog odbora za izbor i revizije za 2016. godine kao i Javno žalbenog ureda za 2016. godinu.

Vlada HNŽ-a proglasila prirodnu nepogodu

ČITLUK - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije jednoglasno je, na sjednici održanoj u Čitluku, usvojila Odluku o proglašenju prirodne nepogode na području Hercegovačko – neretvanske županije prouzrokovane niskim temperaturama i pojavom mraza, zbog kojih su nastale znatne štete na poljoprivrednim kulturama. Istaknuto je kako će Vlada, nakon što županijsko povjerenstvo za procjenu šteta provede postupak procjene, sukladno mogućnostima pomoći poljoprivrednim proizvođačima u saniranju nastalih šteta. Također je naglašeno kako se očekuje da financijsku pomoć  pri saniranju osiguraju i  druge razine vlasti, kako bi zajedničkim naporima barem dijelom sanirali goleme štete nastale u svim jedinicama lokalne samouprave u Hercegovačko – neretvanskoj županiji.

Svečana akademija u sklopu "Svibanjskih sjećanja"

ŠIROKI BRIJEG - Program svečanosti "Svibanjska sjećanja 2017.", odnosno obilježavanja obljetnica Bleiburg i križni put ’45., zaustavljanje tenkova u Pologu ’91., ministar obrane RH Gojko Šušak ’98. nastavljen je u ponedjeljak navečer svečanom akademijom u kinu "Borak". Neposredno prije Akademije, na Trgu širokobrijeških žrtava položen je vijenac i zapaljene svijeće za sve poginule i stradale hrvatske domoljube.
U programu svečane akademije prikazan je kratki film ”Hrvatsko vijeće obrane u Domovinskom ratu – Animirani zemljovid”, a kratko predavanje održao je Željko Raguž, zastupnik u Hrvatskom saboru i voditelj Hrvatskoga dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini.
Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević kazao je, između ostalog, kako „poslije 26 godina imamo istu poruku - borba za naša prava i jednakopravnost na prostorima na kojim živimo, a za to nam trebaju jedinstvo i snaga“.
U svom kratkom predavanju Željko Raguž se dotaknuo teme „Značaj uloge Svibanjskih sjećanja i spomen na Gojka Šuška u Hrvatskoj političkoj memoriji“.
„Obilježavamo jednu obljetnicu i jednu godišnjicu smrti. Sustav vrijednosti, ideologija, sve je to imao ministar obrane Gojko Šušak. Daytonskim sporazumom završio je rat, dok se onaj informacijski nastavio zbog političke nestabilnosti. Branimo naš Domovinski rat i ulogu Gojka Šuška na znanstveno utemeljenim metodama“, poručio je Željko Raguž.
 

Usvojen dnevni red za Izbornu Skupštinu

ČAPLJINA - Predsjedništvo Saveza općina i gradova FBiH u Čapljini je održalo svoju 17. redovitu sjednicu. Usvojen je, između ostalog, dnevni red za današnju Izbornu Skupštinu saveza općina i gradova FBiH, prijedlog dokumenta za sjednicu Skupštine saveza, a razmatran je i nacrt o izmjeni  Zakona o matičnim knjigama.

Praznik rada 1. svibnja

ŠIROKI BRIJEG - Temeljem županijskog Zakona o blagdanima i neradnim danima 1. svibnja (ponedjeljak) neradni je dan u Županiji Zapadnohercegovačkoj, objavilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave ŽZH-a.  Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je, pak, da se Međunarodni praznik rada u ovom entitetu obilježava dva dana, odnosno 1. i 2. svibnja.

 

Preuzmi player

Servisne informacije

Nema aktualnih dogadanja.

Najave

Nema aktualnih dogadanja.

Vrijeme

Važniji telefonski brojevi

039 702 824 Matični ured
039 703 086; 123 Vatrogasno društvo
039 704 926; 124 Dom zdravlja
039 716 601; 122 Policija
039 703 288 Crveni križ
039 704 100 Elektro Široki Brijeg
039 705 127 Poštanski ured Široki Brijeg
039 704 881 Vodovod Široki Brijeg