Preuzmi player

ŠIROKI BRIJEG - U organizaciji Vlade Županije zapadnohercegovačke i Ureda Vlade Županije zapadnohercegovačke za europske integracije održan je sastanak Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Na sastanku su uz članove Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj, odnosno predsjednika Vlade, ministra gospodarstva, ministra financija, načelnike općina i gradonačelnike gradova u Županiji Zapadnohercegovačkoj sudjelovale ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke Ružica Mikulić i Viktorija Bošnjak, stručna savjetnica u ovom ministarstvu. Na početku sastanka se uvodno obratio Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i predsjednik Vijeća, nakon čega je Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije predstavio završen Plan razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke kao rezultat projekta „Razvoj i diversifikacija turističke ponude u Županiji Zapadnohercegovačkoj“. Napomenuo je da je uz ovaj dokument također izrađen „Marketing plana Županije Zapadnohercegovačke“. Oba dokumenta su izrađena s ciljem razvoja turizma kako bi se prostor Županije Zapadnohercegovačke pretvorio u poželjnu i konkurentnu turističku destinaciju. Nakon navedenog, Viktorija Bošnjak, stručna savjetnica u Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke je predstavila proces izrade Strategije razvoja obrazovanja Županije Zapadnohercegovačke od 2020. do 2035. godine. Naime, u siječnju ove godine je razvijena Metodologija izrade Strategije, definiran cilj i aktivnosti, potrebni ljudski resursi, uloge i odgovornosti, načini komunikacije i održivosti te koncept samog dokumenta što je ona ukratko prezentirala svim prisutnima. Zaključila je da su glavni izazovi u izradi strategije ojačati ljudske resurse Županije Zapadnohercegovačke u smislu strateškog planiranja i uspostaviti održivu suradnju sa svim zainteresiranim stranama koje mogu utjecati i utječu na obrazovanje.
Dario Sesar, ministar gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke je upoznao sudionike sa procesom izrade Strategije ruralnog razvitka Županije Zapadnohercegovačke čijoj izradi se pristupilo sukladno odluci Vlade Županije Zapadnohercegovačke. Istaknuo je da je nositelj procesa izrade spomenutog dokumenta Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke. Izrazio je vjeru da ćemo na kraju dobiti dokument čiji će krajnji cilj biti jasno definiran razvojni put, koji će dovesti do društvenih i ekonomskih promjena u svrhu poboljšanja kvalitete života cjelokupne populacije ruralnog prostora.
Sastanak je završen kratkim izlaganjem Ivana Jurilja, ravnatelja Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije o sudjelovanju Županije Zapadnohercegovačke na 22. Međunarodnom sajmu gospodarstva „Mostar 2019.“ čiji je cilj što bolja prezentacija i promocija ove županije na svom štandu što će zasigurno rezultirati privlačenjem pozornosti i suradnjom sa organizacijama i institucijama na međunarodnoj razini.

dobitnicizzh

DUBROVNIK - U okviru Regionalnog summita poduzetnika Srednje i Jugoistočne Europe „300 najboljih“,koji je od 22. do 24. ožujka 2019. godine održan u Dubrovniku, Županiji zapadnohercegovačkoj dodijeljena je velika nagrada i priznanje za doprinos razvoju poduzetništva „Stvaratelji za stoljeća.“
Županija zapadnohercegovačka je jedina županija u Bosni i Hercegovini koja je osvojila ovu prestižnu nagradu u konkurenciji od 194 predložena kandidata iz osam zemalja (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Italija, Makedonija, Austrija i Srbija), a u istoj kategoriji nagrađeni su i gospodarski subjekti M.R.M. d. o. o. Ljubuški te BOROVITI d. o. o. Široki Brijeg, koji su doprinijeli razvoju poduzetništva u Sjevernoj i Južnoj Europi.

Međunarodni komitet za dodjelu nagrada i priznanja kojeg čini 13 istaknutih stručnjaka za ekonomiju, marketing, menadžment, financije i poduzetništvo odlučivao je o dobitnicima nagrada i priznanja u šest kategorija: za životno djelo u poduzetništvu, za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi, za razvoj ideja, inovacije i investicije u poduzetništvu u srednjoj i jugoistočnoj Europi, za posebnu inicijativu i pregalaštvo u poduzetničkom stvaralaštvu na području srednje i jugoistočne Europe, za doprinos promociji poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi te Mladi stvaratelji za stoljeća za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

vladazzh.com

ŠIROKI BRIJEG - U Širokom Brijegu održana je završna prezentacija koja predstavlja i završetak provedbe aktivnosti u okviru projekta "Razvoj i diversifikacija turističke ponude u Zapadnohercegovačkoj županiji". „Najvažniji koraci u razvoju turizma u županiji su pokrenuti, a sada je obaveza svih da putem zajedničke suradnje i na temelju turističkih potencijala koje ima ova županija stvore najbolje modele koji će privući što veći broj turista“, kazao je ravnatelj Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije, Ivan Jurilj.
U uvodnom obraćanju Jurilj je izrazio veliko zadovoljstvo svim aktivnostima i radionicama koje su provedene u okviru navedenog projekta te zahvalio svima koji su bili uključeni u ovaj proces i dali svoj doprinos kako bi krajnji cilj projekta, odnosno Plan razvoja turizma ZHŽ-a bio što bolji i kvalitetniji. Nakon uvodnog dijela, uslijedila je završna prezentacija planskih dokumenata koju je pripremio Ivo Kunst iz Instituta za turizam, koji je jedini znanstveni javni institut u Hrvatskoj specijaliziran za istraživanje i konzalting u turizmu, priopćeno je iz Ureda za europske integracije Vlade ZHŽ-a.

ŠIROKI BRIJEG - USAID/Sweden FARMA II projekt objavljuje Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za pružanje usluga obuke, savjetodavne podrške i druge stručne podrške organizacijama proizvođača iz sektora poljoprivrede. USAID/Sweden Projekt razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) poziva kvalificirane pružatelje usluga poslovnog razvoja i/ili organizacije proizvođača da dostave zahtjeve za dodjelu bespovratnih sredstava za pružanje usluga obuke, savjetodavne podrške i druge stručne podrške, te na taj način doprinesu jačanju konkurentnosti poljoprivrednog sektora.

USAID i Vlada Švedske stavili su putem FARMA II projekta organizacijama iz sektora poljoprivrede na raspolaganje dodatni grant fond u vrijednosti od tri milijuna dolara, a vrijednost pojedinačne aplikacije predviđena je u rasponu od minimalno 2.000 dolara do maksimalno 50.000 dolara (protuvrijednost u KM). Zainteresirane organizacije legalno registrirane u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine sve detalje o ovom pozivu mogu naći u sljedećim dokumentima: RFA 009 2019 – Pružanje usluga obuke, savjetodavne podrške i druge stručne podrške

Prilog A: Potvrde

Prilog B: Puna prijava za grant

Prilog C: Potvrda o osiguravanju jednakih mogućnosti

Prilog D: Obrazac za zaštitu okoliša

 

Ovaj Poziv obuhvaća sedam paketa i podnositelji zahtjeva se mogu prijaviti za podršku u okviru jednog paketa ili kombinirati više paketa, koji uključuju:

Paket 1: Obuke i/ili savjetodavne usluge;

Paket 2: Kratka studijska putovanja u zemlji;

Paket 3: Međunarodna studijska putovanja (u regiji i šire);

Paket 4: Posjete i sudjelovanje na međunarodnim sajmovima;

Paket 5: Posjete i sudjelovanje na domaćim sajmovima;

Paket 6: Poslovni susreti (B2B) i posjete gospodarskim subjektima u zemlji;

Paket 7: Promotivne i informativne kampanje.

 Ilustrativne aktivnosti za svaki od paketa navedene su u tekstu poziva.

 Zahtjevi moraju biti dostavljeni elektronski, putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i u tiskanoj formi u ured USAID/Sweden FARMA II projekta u Sarajevu, na dan 19. travnja 2019. godine, ne kasnije od 16:00 sati.

 USAID/Sweden FARMA II će organizirati informativne sastanke na kojima će se zainteresiranim organizacijama pružiti sve informacije i upute za podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva. Sve zainteresirane organizacije se pozivaju da sudjeluju na jednom od ovih sastanaka (dolazak potvrditi putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do 20. ožujka 2019. godine).

 Planirani termini i lokacije informativnih sastanaka su sljedeći (točne lokacije će biti objavljene na stranici projekta i putem e-maila prijavljenim organizacijama):

- Ponedjeljak, 25.3.2019. godine: 13:00 Bihać

- Utorak, 26.3.2019. godine: 10:00 Banja Luka, 14:00 Doboj

- Srijeda, 27.3.2019. godine: 10:00 Tuzla, 14:00 Bijeljina

- Četvrtak, 28.3.2019. godine: 11:00 Sarajevo

- Petak, 29.3.2019. godine: 11:00 Bratunac

- Utorak, 2.4.2019. godine: 10:00 Trebinje, 14:00 Mostar

- Srijeda, 3.4.2019. godine: 10:00 Posušje

 Sva pojašnjenja i upute će biti iskomunicirani putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili objavljeni na stranici projekta. Izjave i/ili interpretacije od strane bilo koga drugog se smatraju nevažećim.

GOSPODARSTVO

Svečano otvoren 23. Međunarodni sajam gospodarstva

Svečano otvoren 23. Međunarodni sajam gospodarstva

Utorak, 05 Travanj 2022

MOSTAR - Međunarodni sajam gospodarstva svečano je otvoren u utorak u Mostaru nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa, a predstavljaju se izlagači iz 20-ak zemalja, od kojih su tradicionalno najzastupljeniji...

Gilja: "Oštećeni smo za 60 milijuna KM"

Gilja: "Oštećeni smo za 60 milijuna KM"

Četvrtak, 09 Prosinac 2021

MOSTAR - „Ove nelogičnosti traju već godinama te smo se više puta žalili i stoga ćemo podnijeti kaznene prijave protiv sudskih vještaka koji su "oštetili našu tvrtku za 60 milijuna KM",...

Održana javna rasprava o izgradnji brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Granica Republike Hrvatske

Održana javna rasprava o izgradnji brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Granica Republike Hrvatske

Utorak, 19 Listopad 2021

ŠIROKI BRIJEG - Federalno ministarstvo okoliša i turizma u suradnji s Uredom gradonačelnika Širokog Brijega organiziralo je u Širokom Brijegu javnu raspravu o ocjeni Studije o procjeni utjecaja na okoliš za...

Gospodarski forum u Žepču

Gospodarski forum u Žepču

Utorak, 07 Rujan 2021

ŠIROKI BRIJEG - Grad Široki Brijeg kao grad-prijatelj Općine Žepče sudjeluje u organizaciji Gospodarskog foruma koji će se održati 15. 10. 2021. godine u Žepču. Radi se o međunarodnom, jednodnevnom događaju...

Ćosić: "EU financira projekte u vrijednosti oko dva milijuna eura"

Ćosić: "EU financira projekte u vrijednosti oko dva milijuna eura"

Subota, 13 Ožujak 2021

LJUBUŠKI - „U Županiji Zapadnohercegovačkoj trenutno se provodi pet projekata financiranih od strane Europske unije kroz programe prekogranične suradnje u ukupnoj vrijednosti od oko dva milijuna eura, od čega su tri...

„Adriatic Outdoor Adventure“

„Adriatic Outdoor Adventure“

Petak, 12 Ožujak 2021

LJUBUŠKI - U ljubuškom hotelu Bigeste danas će se održati predstavljanje foruma aktivnog turizma pod nazivom „Adriatic Outdoor Adventure“. Spomenuti forum se organizira u okviru „Cycling Rural“ projekta, financiranog od...