Preuzmi player

2

ŠIROKI BRIJEG - Dvadeset i druga je godišnjica od smrti Gojka Šuška, ratnog ministra obrane RH, čovjeka za kojeg su govorili da „nije bio čovjek od velikih riječi, ali je bio čovjek od riječi“. I oni koji su ga podržavali i oni koji nisu, složni su u tome da je uz Franju Tuđmana najzaslužnija osoba za oslobođenje Hrvatske i stvaranje pobjedničke Hrvatske vojske, a ostat će upamćene i riječi na kraju Oluje „Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen“. Iz bogate biografije izdvojit ćemo da je bio utemeljitelj i predsjednik Zaklade hrvatskih studija u okviru koje je 1985. prvi put u svijetu uspostavljena katedra za hrvatski jezik na kanadskom sveučilištu Waterloo. Bio je na čelu Hrvatsko-kanadske kulturne federacije i direktor hrvatske škole u Ottawi od 1985. do 1990. Ministar Šušak je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom hrvatskoga trolista, Medaljom za Bljesak, Medaljom za Ljeto 95, Medaljom za Oluju i Medaljom za iznimne pothvate. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i Spomenice domovinske zahvalnosti. Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. Posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske. Na 10-tu obljetnicu smrti njegov Široki Brijeg odužio mu se podizanjem spomenika na trgu koji nosi njegovo ime.

0
0
0
s2sdefault

jelcic

ŠIROKI BRIJEG - Skupština ŽZH-a usvojila je na 16. Izvanrednoj sjednici Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom bolesti koronavirusa (COVID-19) na području Županije Zapadnohercegovačke i održanju stabilnosti Proračuna Županije Zapadnohercegovačke po hitnom postupku. Prijedlog zakona je usvojen uz jedan amandman zastupnika Zvonke Jurišića kojim se ističe kako odredbe ovog zakona imaju prioritet nad odredbama drugih zakona i propisa. Među ostalim, ovim Zakonom oslobađaju se ugostitelji plaćanja poreza na alkoholna i bezalkoholna pića tijekom trajanja nesreće i devedeset dana nakon prestanka iste. Koncesionari su oslobođeni plaćanja dijela godišnje koncesijske naknade, odnosno dijela koji je prihod ŽZH, što iznosi 50% naknade. U 2020. godini od plaćanja je oslobođena i zakupnina za zakup šumskog zemljišta. Osnovica za izračun bruto plaća izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija u institucijama vlasti ŽZH za mjesece svibanj i lipanj biti će umanjene 20%. Za 10% osnovica bruto plaće biti će umanjene savjetnicima, državnim službenicima i namještenicima, uposlenima u školama i ostalim korisnicima Proračuna ŽZH. Bruto plaće za svibanj i lipanj za 10% biti će umanjene uposlenim u izvanproračunskim fondovima, javnim ustanovama, agencijama i drugim pravnim osobama čiji je osnivač Županija Zapadnohercegovačka. Odredbe ovog članka ne odnose na policijske službenike, uposlene u Domovima zdravlja, djelatnike Zavoda za javno zdravstvo ŽZH i Uprave za civilnu zaštitu ŽZH.

0
0
0
s2sdefault

GV SBŠIROKI BRIJEG - Pod predsjedanjem predsjednika Gradskog vijeća Vinka Topića u srijedu je održana 33. sjednica Gradskog vijeća Širokog Brijega.

”Pokušavamo normalno funkcionirati u vrijeme krize, a posebno ako se stabilizira stanje s koronom nadam se kako neće biti većih posljedica. Nadam se kako ćemo ovo prebroditi bez većih posljedica jer smo to dokazali i tijekom 90-ih godina i nadam se kako ćemo se iz ove krize izvući najvažnije živi i zdravi, a ostalo ćemo nadoknaditi radom”, rekao je na početku sjednice GV-a gradonačelnik Miro Kraljević.
Jednoglasno je usvojena odluka o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica na lokalno gospodarstvo u Širokom Brijegu za vrijeme trajanja stanja prirodne nesreće zbog epidemije izazvane koronavirusom.


U cilju ublažavanja negativnih posljedica na lokalno gospodarstvo Grad Široki Brijeg će provesti sljedeće mjere:
1. Oslobađanje od obveza plaćanja poreza na tvrtku za 2020. godinu za sve obveznike kojima je zbog proglašenja stanja prirodne nesreće privremeno obustavljen rad;
2. Oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za sve poslovne subjekte kojima je zabranjen rad za vrijeme trajanja zabrane rada po zapovijedi stožera civilne zaštite počevši od mjeseca u kojem je uvedena privremena zabrana rada, pa zaključno s mjesecom prestanka važenja navedene mjere na području Širokog Brijega;
3. Oslobađanje od plaćanje naknade (računa) za komunalni otpada za sve poslovne subjekte kojima je zabranjen rad za vrijeme trajanja zabrane rada po zapovijedi stožera civilne zaštite počevši od 1. travnja 2020. godine pa zaključno s mjesecom prestanka važenja navedene mjere na području Širokog Brijega;
4. Oslobađanje obveza plaćanja svih zakupnina prema Gradu za vrijeme trajanja prirodne nesreće;
5. Odgoda svih ovršnih postupaka i postupaka prisilne naplate koji su pokrenuti prema od strane Grada, gradskih službi ili poduzeća i ustanova kojima je osnivač Grada Široki Brijeg za vrijeme dok traje stanje prirodne nesreće;
6. Omogućavanje plaćanja svih obveza prema Gradu, poduzećima i ustanovama kojima je osnivač Grad Široki Brijeg nastalih do 1. siječnja 2020. godine u 24 mjesečna obroka bez kamata;
7. U suradnji s višim razinama vlasti osiguravanje naknade plaće za travanj i svibanj 2020. godine u visini od 300 KM svim uposlenicima koji su, u poslovnim subjektima kojima je obustavljen rad, prijavljeni na obvezno osiguranje;
8. U suradnji s višim razinama vlasti osiguravanje pomoći poljoprivrednim proizvođačima u realizaciji proljetne sjetve;
Također, jednoglasno je usvojena odluka kojom se obveznici plaćanja komunalne naknade kojima je zbog prirodne nesreće privremeno zabranjen rad oslobađaju plaćanja komunalne naknade u trajanju od mjeseca u kojem je uvedena privremena zabrana rada, pa zaključno do mjeseca prestanka važenja navedene mjere na području Širokog Brijega.

Na sjednici je imenovana stručna komisija za davanje mišljenja pri izdavanju lokacijskih dozvola koje spadaju u nadležnost Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Širokog Brijega: Imenovani su: Dragan Pavković – predsjednik, Braco Galić, Ivan Kožul, Boris Soldo, Predrag Kožul – članovi.
Jednoglasno je usvojeno i rješenje o izmjeni Odbora za branitelje i ratne stradalnike Gradskog vijeća prema kojem je Eduard Kraljević imenovan za predsjednika Odbora, a Boro Hrkać se razrješava i imenuju za člana istoimenog Odbora.

Usvojena su i rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na građevinskom zemljištu u korist:
a) Javne ustanove Dom zdravlja Široki Brijeg,
b) Ivana Sopte sina Nedjeljka iz Dužica,
c) Dinka Grbešića sina Blage iz Širokog Brijega,
d) Mariofila Grbešića sina Blage iz Širokog Brijega;

Izvješće o izvršenju proračuna Grada Širokog Brijega od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2019. godine također je usvojeno.
Usvojeno je i izvješće o radu Gradonačelnika i Službi za upravu za 2019. godinu. Izvješće je obrazložio gradonačelnik Miro Kraljević koji je naglasio da su u njemu nabrojane sve aktivnosti gradonačelnika i službi u prošloj godini.
Izvješće o radu za 2019. godinu podnijeli su direktori JP Vodovod i kanalizacija d.o.o., JKP „Čistoća“ d.o.o. i JP Radio postaja Široki Brijeg d.o.o., te ravnatelj JU „Coming“, te su ista i usvojena. Također, usvojeno je i Izvješće o radu JP Veterinarska stanica d.o.o. za 2019. godinu.

0
0
0
s2sdefault

hdzbihMOSTAR - Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine osuđuje zapaljivu retoriku i političku neodgovornost Stranke demokratske akcije te poziva na prestanak uvredljivih i neutemeljenih optužbi na račun ministra financija i riznice Bosne i Hercegovine i zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara, Vjekoslava Bevandu.

Dok je Bosna i Hercegovina suočena sa socio-ekonomskim, zdravstvenim i sigurnosnim izazovima, jednostrana politika i politika centralizacije moći i sredstava političkog Sarajeva je, nažalost, opredijeljena za poticanje bespotrebnih političkih sukoba na temelju provokacija i destabilizacije za kratkoročnu političku dobit.

Djelovanje koje ne poštuje temeljne odrednice Bosne i Hercegovine nikada nije bilo niti će biti ispravno za BiH.

Pozivamo ministre iz reda SDA, koji ne žele podržati odluku Vijeća ministara, na suzdržavanje od pozivanja na vaninstitucionalna rješenja kao i na suzdržavanje od pozivanja na djelovanje izvan okvira zakona i Ustava.

Optuživati političke partnere u vlasti za opstrukcije koje ministri SDA sami provode ozbiljno je narušavanje politike dijaloga, koja je prijeko potrebna za što brži izlazak iz trenutne krize i nastavak na radu ka europskoj BiH.

Nužno je da Stranka demokratske akcije na preuzme odgovornost koju su im vlastiti birači ukazali te da demonstrira korektnu političku suradnju s partnerima u vlasti i da svojim sudjelovanjem, a ne politikanstvom, da doprinos za prevladavanje krize.

Hrvatska demokratska zajednica BiH stoga odlučno poziva Stranku demokratske akcije na susprezanje od opstrukcija napretka Bosne i Hercegovine, na uvažavanje svih razina vlasti Bosne i Hercegovine, kao i na poštivanje legitimnih političkih predstavnika s kojima treba su-kreirati rješenja za stabilnu i naprednu domovinu BiH.

0
0
0
s2sdefault

POLITIKA

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a

on Ponedjeljak, 06 Srpanj 2020

ZAGREB - HDZ na čelu s Andrejom Plenkovićem je ostvario veliku uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Osvojili su čak 66 mandata. Državno izborno povjerenstvo je nakon 99,54 %...

Epidemiološke mjere na parlamentarnim izborima RH

Epidemiološke mjere na parlamentarnim izborima RH

on Petak, 03 Srpanj 2020

MOSTAR - Hrvatski parlamentarni izbori za glasače s pravom glasa u BiH održat će se u subotu i nedjelju, odnosno 4. i 5. srpnja, a u BiH će biti dostupno 45...

Čović: Odluka o samoizolaciji bit će povučena za dan ili dva

Čović: Odluka o samoizolaciji bit će povučena za dan ili dva

on Petak, 26 Lipanj 2020

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, komentirajući odluku Republike Hrvatske o uvođenju 14-dnevne samoizolacije za putnike koju u tu državu ulaze iz BiH, kazao je novinarima u petak u...

GV HNS-a podržalo stav Odjela za branitelje po pitanju kandidature Cikotića

GV HNS-a podržalo stav Odjela za branitelje po pitanju kandidature Cikotića

on Utorak, 16 Lipanj 2020

MOSTAR - U ponedjeljak, 15. lipnja, održana je 11. Sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, uz poštivanje aktualnih epidemioloških preporuka u borbi protiv virusa...

Najava: Svečana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Najava: Svečana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

on Četvrtak, 04 Lipanj 2020

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović povodom obilježavanja 15. godina vodstva Hrvatske demokratske zajednice BiH, u petak, 05. lipnja 2020. godine održat će svečanu sjednicu Predsjedništva HDZ-a BiH,...

Još uvijek zabranjen rad noćnim klubovima i diskotekama

Još uvijek zabranjen rad noćnim klubovima i diskotekama

on Četvrtak, 04 Lipanj 2020

ŠIROKI BRIJEG - U cilju zaštite zdravlja stanovništva, Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH-a na tragu Naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva donio je Naredbu s rokom važenja...

Prestanak stanja nesreće na području Širokog Brijega

Prestanak stanja nesreće na području Širokog Brijega

on Srijeda, 03 Lipanj 2020

ŠIROKI BRIJEG - Na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Širokog Brijega, na sjednici održanoj 2. lipnja, zapovjednik i gradonačelnik Miro Kraljević donio je Odluku o prestanku stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa...

Vlada ŽZH-a donijela Odluku o proglašenju prestanka stanja nesreće na području ŽZH-a

Vlada ŽZH-a donijela Odluku o proglašenju prestanka stanja nesreće na području ŽZH-a

on Utorak, 02 Lipanj 2020

ŠIROKI BRIJEG - Na današnjoj 56. sjednici Vlada ŽZH-a je utvrdila Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, koji je uputila u daljnju proceduru Skupštine...

Fahrudin Radončić podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH

Fahrudin Radončić podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH

on Utorak, 02 Lipanj 2020

SARAJEVO - Fahrudin Radončić danas će podnijeti ostavku na mjesto ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, objavljeno je na službenoj stranici Saveza za bolju budućnost BiH. "Postoji nekoliko razloga za ovu odluku....