Preuzmi player

covic saborMOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović nastavit će voditi HDZ BiH u narednom četverogodišnjem mandatu, jednoglasno su potvrdili izaslanici HDZ-a BiH na XIV. Saboru koji se održava danas u Mostaru.

Izaslanici su danas izabrali i zamjenika predsjednika, pet dopredsjednika i deset članova Predsjedništva.

Nakon postupka glasanja, za zamjenicu predsjednika HDZ-a BiH izabrana je Borjana Krišto.

Dopredsjednici HDZ-a BiH u idućem mandatu su: Darijana Filipović, Lidija Bradara, Toni Kraljević, Anto Domić i Davor Pranjić.

Članovi Predsjedništva izabrani na XIV. Saboru HDZ-a BiH su: Darko Čondrić, Ivo Vincetić, Josip Jerković, Božo Antunović, Tea Ružić, Marinko Čavara, Zdenko Ćosić, Vedran Škobić, Ana Rašo i Mato Zovko.

Na saborskom zasjedanju nazočili su brojni gosti, predstavnici međunarodne zajednice, diplomati, stranačka izaslanstva, među kojima je i izaslanstvo sestrinskog HDZ-a te predstavnici akademske zajednice, crkve, gospodarstvenici i drugi uglednici.

Video poruku izaslanicima XIV. Sabora HDZ-a BiH poslao je Manfred Weber predsjednik Europske pučke stranke.

Na Saboru su se izaslanicima obratili slijedeći gosti: Josip Merdžo ispred stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH, Nada Tešanović, ispred SNSD-a, Lazar Martinović ispred Udruga HVO proisteklih iz Domovinskog rata, Željana Zovko, zastupnica u EU Parlamentu, Mladen Bevanda, predsjednik HAZU-a BiH te Tomo Medved zamjenik predsjednika HDZ-a RH, kao izaslanik predsjednika Plenkovića.

Obraćajući se na Saboru, predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović zaključio je da se "moramo okrenuti budućnosti, rasterećeni prošlošću i pragmatično djelovati kako bi rješavali probleme ispred".

„Moramo graditi BiH po mjeri svih onih koji je vole i žele kao takvu. Koji vide smisao graditi svoju domovinu. Moramo biti dio modernog svijeta, rasterećeni okova prošlosti ali ponosni na vrijeme koje smo prošli u zadnjih tridesetak godina i Domovinskoga rata te braniti dostojanstvo naših branitelja. Trebamo se okrenuti budućnosti i pragmatično djelovati kako bi rješavali probleme ispred sebe, ne prekosutra i, to je smisao ovog izvješća“, kazao je predsjednik Čović.

Podsjetio je da je implementiran najveći dio općih izbornih rezultata 2022., izabrano Vijeće ministara i Vlada F BiH te da je ostalo izabrati par županijski vlada za koje je uvjeren da će biti izabrani za mjesec dana, kada je u pitanju Hercegbosanska i Hercegovačko-neretvanska županija te Županija Središnja Bosna. 

„Pokušaj prikazivanja rada u četiri godine je težak i sumnjam da bi stalo u tisuću stranica s obzirom da bi, možda, ključne riječi u te protekle 4 godine bile turbulentnost, potpuna nekontrola procesa promjena koje su došle, a prepoznaju se kroz pandemiju koronavirusa i 'cunami' kroz recesiju i inflaciju i, na kraju agresiju na Ukrajinu koji su nas vratili unazad 30 -ak godina razaranja“, istaknuo je predsjednik Čović.

Podsjetio je da su HDZ BiH i sve stranke HNS-a osudili agresiju u Ukrajini.

„Vrlo jasno smo i nedvosmisleno kazali da ćemo pratiti sve ono što radi onaj i kome se želimo vrlo brzi integracijski pridružiti - EU i zbog toga bi naša politika, promišljanje tog dijela sigurnosne i vanjske politike bila politika EU“,  kazao je dr. Čović.

Podvukao je još jednom kako je suradnja unutar Hrvatskog narodnog sabora strateška.

„To je naše zajedništvo. HNS je očuvao političku poziciju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i uvjeren sam da će upravo HNS i dalje biti predvodnik svih pozitivnih političkih procesa u  BiH“, kazao je predsjednik Čović.

Dodao je kako će suradnja s partnerima, predstavnicima druga dva naroda u BiH i svih građana iz Federacije BiH, biti mnogo intenzivnija nego što je bila do sada.

„Siguran sam da će biti s punim povjerenjem, vjerodostojna, iskrena, kako smo zapisali u našim dokumentima. Trebamo raditi svaki dan, mnogo više nego dosad, da pokušamo izbrisati sve negativne učinke vlasti u protekle četiri godine“, naglasio je predsjednik Čović.

Na koncu je izrazio uvjerenje da sve što se radi radi se za dobro svakog žitelja Bosne i Hercegovine.

„Opredijeljeni smo za pojedinca. Želimo štititi svoj narod do kraja. Želimo izgraditi našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Pozivam vas na snagu zajedništva u svim našim institucijama, a osobito kroz Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH“, poručio je prejsednik Čović na zasjedanju XIV. izbornog sabora HDZ-a BiH.

grad SB

ŠIROKI BRIJEG - Na temelju članka 13. Pravilnika o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području Županije Zapadnohercegovačke (Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke br: 25/19) gradonačelnik Grada Širokog Brijega donio je ZAKLJUČAK o produženju radnog vremena ugostiteljskih objekata na području Grada Širokog Brijega. Tako će ugostiteljski objekti na području Grada Širokog Brijega u predblagdansko i blagdansko vrijeme moći raditi vikendom (petak i subota) od 6 sati ujutro do 1 sat iza ponoći. Produženo radno vrijeme vrijedi za razdoblje od 6. prosinca 2022. godine do 8. siječnja 2023. godine. Podsjećamo, ugostiteljski objekti u Širokom Brijegu zimi mogu raditi do 23:00 sata, a vikendom odnosno petkom i subotom do ponoći. Ljeti radnim danima mogu raditi do ponoći, a petkom i subotom do 1:00 sat iza ponoći.

1GV 2017ŠIROKI BRIJEG - Gradsko vijeće Širokog Brijega održat će 18. sjednicu u srijedu, 21. rujna 2022., s početkom rada u 10 sati. Sjednica će se održati u Gradskoj vijećnici.
Za sjednicu je predložen sljedeći dnevni red:

1. Usvajanje Zapisnika sa 16. sjednice Gradskog vijeća;
2. Prijedlog Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na građevinskom zemljištu u korist:
a) Maria Kožula sina Ivana iz Turčinovića,
b) Ivana Šantića sina Željka iz Širokog Brijega,
c) Vinke Ćužić kći Grge iz Mokrog,
d) Ante Bilinovca sina Mate iz Buhova,
e) Vencela Matijevića sina Joze iz Uzarića,
f) Velimira Pavkovića sina Gojka iz Širokog Brijega,
g) Željka Škrobe sina Joze iz Širokog Brijega,
h) Josipe Topić kći Miljenka iz Širokog Brijega;
3. Prijedlog Zaključka o usvajanju projektirane trase brze ceste Mostar - Široki Brijeg – Grude - Republika Hrvatska;
4. Prijedlozi akata u sklopu projekta općinskog i okolišnog upravljanja MEG II:
a) Odluka o davanju suglasnosti za zaključivanje Ugovora o javnim vodnim uslugama,
b) Zaključak o primjeni Metodologije za utvrđivanje najniže osnovne cijene vodnih usluga,
c) Odluka o mjerama za naplatu dospjelih nenaplaćenih potraživanja JP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Široki Brijeg od pravnih lica čiji je osnivač Grad Široki Brijeg i drugih pravnih lica koja se financiraju iz sredstava Proračuna Grada Širokog Brijega,
d) Program subvencioniranja dijela troškova komunalnih vodnih usluga vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za socijalno ugrožene kategorije stanovništva,
e) Odluka o subvencioniranju dijela troškova komunalnih vodnih usluga vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda,
f) Obrazac za praćenje ključnih pokazatelja učinka JP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Široki Brijeg;
5. Izvješće o izvršenju Proračuna Grada Širokog Brijega od 1.1.2022. do 30.6.2022. god.;
6. Izvješće o radu za školsku 2021./2022. godinu:
a) Gimnazije fra Dominika Mandića,
b) Srednje strukovne škole,
c) Prve osnovne škole Široki Brijeg,
d) Druge osnovne škole Široki Brijeg,
e) Osnovne škole Kočerin,
f) Osnovne škole Biograci,
g) Glazbene škole Široki Brijeg;
7. Vijećnička pitanja, primjedbe i prijedlozi.

zzh1

ŠIROKI BRIJEG - Na 134. sjednici Vlada ŽZH-a je, između ostalog, utvrdila tekst Prijedloga Odluke o osnivanju Javnog poduzeća „Plinovod Južna interkonekcija“ d. o. o i istu uputila u skupštinsku proceduru. S obzirom kako plinovod Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska većim dijelom prolazi kroz teritorij Županije Zapadnohercegovačke pokreće se procedura osnivanja Javnog poduzeća „Plinovod Južna interkonekcija“ d. o. o. koje će obavljati djelatnost od javnog društvenog interesa Županije Zapadnohercegovačke iz područja energetike, stvaranja pretpostavki i uvjeta za realizaciju projekata plinofikacije, izgradnje distributivne mreže plinovoda i priključenja na plinsku mrežu u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Vlada je donijela i Uredbu o izmjeni i dopunama Uredbe o organiziranju službi zaštite i spašavanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Izmjene i dopune Uredbe potrebne su iz razloga formiranja nove službe zaštite i spašavanja – Službe za radiološku, kemijsku i biološku zaštitu, koja će biti formirana u Zavodu za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke i koja će vršiti operativne mjere i radnje zaštite i spašavanja radi sprječavanja, ublažavanja i otklanjanja posljedica od djelovanja radioloških, kemijskih i bioloških agenasa na pogođenom području. Na koncu sjednice Vlada je prihvatila Periodično izvješće o izvršenju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2022. godine, kao i Periodično izvješće o izvršenju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2022. godine.

POLITIKA

Sabor HDZ-a BiH jednoglasno potvrdio dr. Dragana Čovića za predsjednika HDZ-a BiH

Sabor HDZ-a BiH jednoglasno potvrdio dr. Dragana Čovića za predsjednika HDZ-a BiH

on Ponedjeljak, 08 Svibanj 2023

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović nastavit će voditi HDZ BiH u narednom četverogodišnjem mandatu, jednoglasno su potvrdili izaslanici HDZ-a BiH na XIV. Saboru koji se održava danas...

Širokobriješkim ugostiteljima produženo radno vrijeme

Širokobriješkim ugostiteljima produženo radno vrijeme

on Petak, 02 Prosinac 2022

ŠIROKI BRIJEG - Na temelju članka 13. Pravilnika o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području Županije Zapadnohercegovačke (Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke br: 25/19) gradonačelnik Grada Širokog Brijega donio je ZAKLJUČAK o...

Prijedlog Zaključka o usvajanju projektirane trase brze ceste Mostar - Široki Brijeg – Grude - RH

Prijedlog Zaključka o usvajanju projektirane trase brze ceste Mostar - Široki Brijeg – Grude - RH

on Utorak, 20 Rujan 2022

ŠIROKI BRIJEG - Gradsko vijeće Širokog Brijega održat će 18. sjednicu u srijedu, 21. rujna 2022., s početkom rada u 10 sati. Sjednica će se održati u Gradskoj vijećnici.Za sjednicu je...

Osnivanje JP „Plinovod Južna interkonekcija“ d. o. o

Osnivanje JP „Plinovod Južna interkonekcija“ d. o. o

on Srijeda, 31 Kolovoz 2022

ŠIROKI BRIJEG - Na 134. sjednici Vlada ŽZH-a je, između ostalog, utvrdila tekst Prijedloga Odluke o osnivanju Javnog poduzeća „Plinovod Južna interkonekcija“ d. o. o i istu uputila u skupštinsku proceduru....

GIP Široki Brijeg: Poziv građanima za glasanje putem mobilnog tima

GIP Široki Brijeg: Poziv građanima za glasanje putem mobilnog tima

on Srijeda, 24 Kolovoz 2022

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ŽUPANIJA ZAPADNOHERCEGOVAČKA GRAD ŠIROKI BRIJEG  Gradsko izborno povjerenstvo  Broj. 01- 48/22 Široki Brijeg, 22. 08. 2022. Godine Gradsko izborno povjerenstvo Široki Brijeg obavještava...

Plaćeno političko oglašavanje

Plaćeno političko oglašavanje

on Nedjelja, 21 Kolovoz 2022

Termini u programu RŠB-a u vrijeme predizborne kampanje za PLAĆENO POLITIČKO OGLAŠAVANJE političkih subjekata:- blok 1: od 10,30 do 11 sati- blok 2: od 16,30 do 17 sati- blok 3:...

Neposredno obraćanje političkih subjekata

Neposredno obraćanje političkih subjekata

on Nedjelja, 21 Kolovoz 2022

IZBORI 2022. – NEPOSREDNO OBRAĆANJE POLITIČKIH SUBJEKATA22. 9. (četvrtak):14,30 – 14,33 Stranka za BiH14,38 – 14,41 SDS14,46 – 14,49 PDP14,54 – 14,57 LS BiH15,02 – 15,05 Za pravdu i red...

Cjenik - Izbori 2022.

Cjenik - Izbori 2022.

on Petak, 12 Kolovoz 2022

Plaćeno oglašavanje pol. subjekata – Izbori 2022. Emitiranje spotova- do 15 sec. 8 KM- do 30 sec. 10 KM- do 45 sec. 12 KM- do 60 sec. 15 KM- preko...

Prijedlog Odluke o dodjeli javnog priznanja Zlatna plaketa 'Grb Grada Širokog Brijega'

Prijedlog Odluke o dodjeli javnog priznanja Zlatna plaketa 'Grb Grada Širokog Brijega'

on Četvrtak, 21 Srpanj 2022

ŠIROKI BRIJEG - Gradsko vijeće Širokog Brijega održat će 16. sjednicu u utorak, 26. srpnja 2022., s početkom rada u 10 sati. Sjednica će se održati u Gradskoj vijećnici. Za sjednicu...