Preuzmi player

ŽZH i SBŽ pobjednici u planiranju i upravljanju razvojem

zhzŠIROKI BRIJEG - Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP) proglasio je, na osnovu procjene kapaciteta županija za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini, pobjednike u planiranju i upravljanju razvojem, a to su Srednjobosanska (SBŽ) i Zapadnohercegovačka županija.

Procjena kapaciteta županija za planiranje i upravljanje razvojem je sustav mjerenja napretka ostvarenog u provođenju procesa strateškog planiranja i upravljanja razvojem. Prate se četiri skupine kriterija procjene. To su status strateških dokumenata, implementacija strategije, strukture za upravljanje razvojem te izvještavanje i uključenost županijskih skupština u razvojne procese. Svi ti kriteriji doprinose konačnoj ocjeni, odnosno indeksu.
Projektni odbor ILDP-a, zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini, proglasio je pobjednike na osnovu provede procjene. Srednjobosanska županija dobila je nagradu za najbolji sustav, za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini, indeksom od 95 posto.

Kako je kazao, u ime Srednjobosanske županije, Muhamed Softić ta županija ostvarila je u posljednje dvije godine značajne rezultate u rastu indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem. Osvojila je nagrade za prvo i drugo mjesto u kategoriji uspostavljenosti sustava planiranja i upravljanja razvojem.

– Taj vid nagrade nas motivira da, iz godine u godinu, budemo još bolji – rekao je. Podsjećanja radi, SBŽ dobila je nagradu za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem u 2018. godini. Nagradni fond od 80.000 USD Srednjobosanska županija iskoristila je za implementiranje uvođenja E-pisarnice. Za ovu godinu planiraju kandidirati projekt nabave CT uređaja, za JU Bolnica za plućne bolesti Travnik.

– Treba naglasiti da je Tuzlanska županija bolje rangirana sa 97 posto indeksa, ali je u toj kategoriji u 2018. godini već dobila financijsku nagradu za sufinanciranje provedbe projekta iz Akcijskog plana. Prema ranijoj odluci ILDP projektnog odbora ista županija u istoj kategoriji ne može dva puta dobiti nagradu te je nagrada za 2019. godinu pripala Srednjobosanskoj županiji – naglašeno je.
Koordinator Županijskog odbora za razvoj TŽ Senad Ovčina kaže da su rezultati koje Tuzlanska županija postiže rezultat timskog rada i posvećenosti svih sudionika u procesu.

– ILDP projekt i njegovo osoblje imali su značaj za Tuzlansku županiju i ostvarivanje tih rezultata. Po procjeni stanja procesa planiranja i upravljanja razvojem u Tuzlanskoj županiji, vidljiv je ogroman napredak od 2014. godine (23 posto indeksa) do 2019. godine (97 posto indeksa).

Suradnjom i trudom ostvaren je značajan transfer znanja u toj oblasti, što je omogućilo Tuzlanskoj županiji lidersku poziciju – kazao je Ovčina. Nagradu za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini dobila je Zapadnohercegovačka županija (rast indeksa sa 83 posto u 2018. na 94 posto u 2019.).
Ivan Jurilj iz Zapadnohercegovačke županije naglašava da je nagrada priznanje za nastojanja da se uspostavi učinkovit sustav planiranja i razvoja, sve radi poboljšanja i podizanja kvalitete života u toj županiji.

– Zapadnohercegovačka županija uložila je napor u kvalitetnije ozračje za razvoj. Nagrada je svojevrsno priznanje da smo na dobrom putu. Najveći izazovi u procesu planiranja i upravljanja razvojem svakako su još nedovoljno razvijeni kapaciteti za upravljanje razvojem na svim razinama te nedostatak novca za razvoj instrumenata potpore da bi se razvojni procesi ubrzali i postigli još bolji rezultati – objasnio je.

Kako se ističe u priopćenju za javnost, dosad je ostvaren napredak u uspostavljenosti sustava za upravljanje razvojem, a u razdoblju koje slijedi u većini županija fokus će se moći preusmjeriti na osiguranje održivosti i kreiranje pozitivnih efekata na život stanovništva.

Predstavnik ILDP-a Nasir Nalić čestitao je predstavnicima svih županija, posebno onih za koje smatra da su već u velikoj mjeri osigurali kontinuirano odvijanje procesa i održivost postignutih rezultata.

– To su Tuzlanska županija, Srednjobosanska županija, Zapadnohercegovačka županija, Sarajevska županija te Zeničko – dobojska županija. Uvjeren sam da će i ostale županije, već tijekom ove godine, napraviti pozitivne iskorake – kazao je Nalić, priopćio je UNDP BiH.

0
0
0
s2sdefault

DRUŠTVO

Preminula ženska osoba iz Mostara pozitivna na COVID-19

Preminula ženska osoba iz Mostara pozitivna na COVID-19

03 Kolovoz 2020

MOSTAR - Tijekom protekloga vikenda u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminula je ženska osoba rođena 1954. godine iz Mostara pozitivna na COVID-19. U Klinici se trenutno liječi...

ZHŽ: Svi testirani u zadnjih 48 sati negativni na koronavirus

ZHŽ: Svi testirani u zadnjih 48 sati negativni na koronavirus

03 Kolovoz 2020

ŠIROKI BRIJEG - U protekla dva dana u Županiji Zapadnohercegovačkoj nije bilo novih slučajeva koronavirusa. Kako je potvrđeno iz Zavoda za javno zdravstvo ŽZH, u proteklih 48 sati na koronavirus...

Dvije novozaražene osobe u ŽZH-u

Dvije novozaražene osobe u ŽZH-u

01 Kolovoz 2020

ŠIROKI BRIJEG - U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na nazočnost koronavirusa testirano je 17 osoba. Registrirane su dvije novozaražene osobe i to: muška osoba iz Gruda i muška...

Objavljen novi red vožnji na autobusnoj liniji Široki Brijeg – Mostar

Objavljen novi red vožnji na autobusnoj liniji Široki Brijeg – Mostar

31 Srpanj 2020

ŠIROKI BRIJEG - Iz tvrtke Miškić bus d.o.o. Široki Brijeg obavijestili su javnost o novom redu linija na relaciji Široki Brijeg – Mostar. Ovaj red vrijedit će od 1. kolovoza...

Zaražena jedna muška osoba iz Širokog Brijega

Zaražena jedna muška osoba iz Širokog Brijega

31 Srpanj 2020

ŠIROKI BRIJEG - U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano 14 osoba.Registrirana je jedna novozaražena muška osoba iz Širokog Brijega na prisustvo koronavirusa. Jedna osoba...

Jedna novozaražena ženska osoba iz Širokog Brijega

Jedna novozaražena ženska osoba iz Širokog Brijega

29 Srpanj 2020

ŠIROKI BRIJEG - U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na nazočnost koronavirusa testirano je deset osoba. Registrirana je jedna novozaražena ženska osoba iz Širokog Brijega na nazočnost koronavirusa. Tri...

Mikulić: "Ministarstvo radi na pripremama za sve moguće scenarije"

Mikulić: "Ministarstvo radi na pripremama za sve moguće scenarije"

28 Srpanj 2020

ŠIROKI BRIJEG - Nakon mnogobrojnih poziva i pitanja od strane roditelja, ali i nastavnog osoblja, upućenih prema Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa (MOZKŠ) Županije Zapadnohercegovačke, vezanih uz početak nove školske...

Mlada misa fra Zlatka Ćorića

Mlada misa fra Zlatka Ćorića

28 Srpanj 2020

MOSTAR - Fra Zlatko Ćorić proslavit će svoju Mladu misu u nedjelju, 2. kolovoza 2020., u 11 sati u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru. Mlada misa prva je sveta...

31. Mladifest

31. Mladifest

28 Srpanj 2020

MEĐUGORJE - Ovogodišnji 31. Međunarodni molitveni festival mladih održat će se od 1. do 6. Kolovoza u Međugorju. Tema ovogodišnjeg susreta je ”Dođite i vidjet ćete”. (Iv 1, 39) Mladifest će...