Preuzmi player

34. sjednica Gradskog vijeća

gvŠIROKI BRIJEG - Pod predsjedanjem predsjednika Gradskog vijeća Vinka Topića održana je 34. sjednica Gradskog vijeća Široki Brijeg. Na sjednici su bila nazočna 22 vijećnika, koji su većinom usvojili zapisnik s prethodne sjednice. Sjednica je zbog epidemije koronavirusa i epidemioloških mjera održana u kinu Borak, objavljeno je na službenoj stranici Grada.

 Prijedlog Odluke o općinskoj pristojbi na istaknutu tvrtku ili naziv jednoglasno je usvojen. Ovom odlukom usvojena su oslobađanja i određena umanjenja plaćanja pristojbe kako bi se gospodarstvenicima olakšalo poslovanje. U nastavku pogledajte o kojim iznosima je riječ, ali i umanjenjima,

 Ovom Odlukom utvrđuju se obveznici, visina, način obračuna i plaćanja općinske pristojbe na istaknutu tvrtku ili naziv temeljem koje se ostvaruju prihodi koji pripadaju Gradu Širokom Brijegu. Tako će poslovni subjekti koji su registrirani kao pravne osobe uplatiti 1200,00 KM ukoliko imaju tvrtku ili naziv unutar područja obuhvata Urbanističkog plana Širokog Brijega, a 800,00 KM ako su izvan područja obuhvata Urbanističkog plana Širokog Brijega. Sve fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti koje imaju istaknutu tvrtku ili naziv uplatit će 200,00 KM ako se nalaze na području obuhvata Urbanističkog plana odnosno 100,00 KM izvan područja Urbanističkog plana Širokog Brijega.

 Pored postojećih obveznika, dodaje se nova obveza plaćanja ove pristojbe na bankomate koji se nalaze na lokacijama sa slobodnim pristupom. Za bankomat koji se nalazi unutar područja obuhvata Urbanističkog plana Širokog Brijega uplaćuje se pristojba od 800,00 KM, odnosno 600,00 KM izvan područja.Novoregistrirani obveznici pristojbu ne plaćaju za godinu koju u kojoj su započeli s radom.

Po novoj odluci pristojba se plaća do 31. 12. tekuće godine.

 

Godišnji iznosi općinske pristojbe na istaknutu tvrtku ili naziv mogu se umanjiti obvezniku ukoliko se bavi djelatnostima poticanim od strane Grada Širokog Brijega:
- 40 % za poslovne subjekte iz oblasti hotelijerstva i turizma, graditeljstva i sve ostale poslovne subjekte koji su u cijeloj prethodnoj godini, počevši od poslovne 2019. ostvarili ukupan prihod od 50 000 do 100 000 KM;
- 50 % za sve obrtničke djelatnosti i za poslovne subjekte iz oblasti autoprijevozničkih djelatnosti, knjigovodstvenih djelatnosti, djelatnosti projektiranja, kao i za sve poslovne subjekte koji su u prethodnoj godini ostvarili ukupan prihod manji od 50 000 KM;
- 60 % za sve poslovne subjekte koji se dominantno bave proizvodnim djelatnostima;
- 100 % za sve deficitarne djelatnosti određene Odlukom o deficitarnim djelatnostima na području grada Širokog Brijega.

 Svi obveznici kojima je zbog stanja prirodne nesreće privremeno obustavljen rad oslobođeni su plaćanja poreza na tvrtku za 2020. godinu.

 Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o davanju prethodne suglasnosti na cijenu vode – Javnom poduzeću „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. jednoglasno je usvojen. Ovom odlukom mijenja se cijena vode za potrošnju vode za zalijevanje gradskog zelenila.

 Jednoglasno je usvojena Odluka o dopunama Odluke o utemeljenju Srednje strukovne škole Široki Brijeg kojom se uvodi novo zanimanje „Tehničar za mehatroniku“.

 Većinom glasova usvojen je prijedlog Odluke o osnivanju Gradskog pravobraniteljstva Široki Brijeg. Razlog za donošenje Odluke je izmjena Zakona o pravobraniteljstvu u Županiji Zapadnohercegovačkoj kojim je na snagu stupila odredba kojom se brišu pravobraniteljstva općina i gradova te je stavljena obveza Gradskim/Općinskim vijećima da donesu svoje Odluke o osnivanju ovih tijela.

 Izvješće o radu Gradskog pravobraniteljstva Široki Brijeg također je usvojeno.

 Ravnatelji javnih ustanova Centar za socijalni rad, Hrvatski kulturni dom i Narodna knjižnica podnijeli su svoja izvješća za 2019. godinu.

 Stručni rad Centra za socijalni rad Široki Brijeg vezan je za provođenje Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti CŽR-a i zaštiti obitelji s djecom, Obiteljskog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona, Zakon o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku, te drugim zakonima na kojima se zasniva rad službe. Iz samoga spominjanja svih pobrojanih Zakona, može se vidjeti da je problematika socijalne zaštite veoma obimna, prema vrsti raznolika i u srži komplicirana. Posebno na kraju ovoga Izvješća referirali su se na povećani broj obitelji u riziku.

Prenosimo njihov dio Izvješća:

 

Obzirom da iz godine u godinu se taj broj evidentno povećava, a posebno se reflektira negativno na djecu i onoga što je najbolji interes djeteta, upravo zato želimo naglasiti činjenicu da smo svi kao društvo odgovorni, kako unutar životne zajednice koju činimo, tako i šire zajednice koju ostvarujemo kroz svoj rad, odnos jednih prema drugima, izgrađenim vrijednostima. Svaka zdrava obitelj je temelj svakoga društva, te su zato zdravi pojedinci unutar obitelji i pretpostavka za zdravo društvo. Obitelji u kojoj su prisutni čimbenici rizika imaju veću vjerojatnost doživljavanja nasilja, a posebno se to odražava na djecu i rizik ne mora biti uvijek isti za sve. Upravo zbog toga što smo vidjeli i prepoznali povećanje obitelji sa rizikom, želimo i skrenuti pozornost na neke od njih, jer svi možemo utjecati na to da se izmijeni situacija na bolje.

 Čimbenici koji utječu na rizik u obitelji su: konflikti u obitelji, nasilje u obitelji, stresne situacije, koje se povećavaju i na dnevnoj razini, nedosljednost u odgoju, nerealna očekivanja roditelja u odnosu na dijete, visoko rizična ponašanje roditelja (konzumiranje raznih opijata, droga, alkohol, kocka), nedostatak socijalne podrške i socijalna izoliranost obitelji.

 Upravo svi mi koji smo odgovorni, ne samo u svojim obiteljima nego i radnim mjestima i odgovornostima koji svaki pojedinac mora imati, možemo doprinijeti smanjenju obitelji u riziku.

 Sustav obrazovanja poboljšati kroz kvantitet i kvalitet stručnih djelatnika, dati dostojanstvo obitelji kroz poštivanje radnog vremena i rada nedjeljom, izraditi i poštovati strategije razvoja najranjivijih kategorija, dati podršku obitelji kroz nagrađivanja brojnijih (dječiji dodatak), kroz zabrane točenja alkohola i kupovine alkohola i cigareta u trgovinama, zabranu otvaranja kladionica u blizini škole, kao i kažnjavanje roditelja koji malodobnu djecu uvode u prostor za igre na sreću. Poboljšanje zdravstvene zaštite u odnosu na osobe sa poteškoćama u razvoju, sa posebnim akcentom na djecu koja imaju poteškoće u razvoju, jer vrlo često smo svjedoci koliko je težak životni put roditelja koji ima dijete sa poteškoćama.

Zbog pojavnosti sve više razvoda braka u našoj lokalnoj zajednici, povećanja broja djece sa poteškoćama u razvoju, povećana nasilja u obiteljima, sve veći broj djece koja ne žele ići u školu, čak i u obveznu, stavlja pred sve nas kao zajednicu da damo podršku obitelji kroz izradu programa i suradnji na svim razinama,te ćemo kroz preventivne programe i sagledati rizične situacije koje su nas dovele ili mogle dovesti do nekoga pojavnog oblika poremećaja ponašanja.

 

Hrvatski kulturni dom bio je domaćin niza predstava, predstavljanja knjiga, koncerata, projekcija filmova kao i stručnih, humanitarnih, političkih i drugih skupova. Izložbe, promocije knjiga, predavanja i edukacije održavaju se i u prostoru Narodne knjižnice, koja je u 2019. godini kupila knjiga u vrijednosti većoj od 4.000,00 KM.

 Prema Izvješću o radu DV „Trnoružica“ koje je jednoglasno usvojeno, rad s djecom (oko 150) odvija se u osam odgojnih skupina unutar dva vrtićka objekta od kojih su tri jasličke. Zbog povećanja broja djeca s poteškoćama u razvoju angažiran je defektolog kao i četiri asistenta koji pomažu djeci s poteškoćama u razvoju kako bi što kvalitetnije provodili program prilagođen njima.

 Jednoglasno je usvojeno Izvješće o radu i poslovanju Doma za djecu ometenu u tjelesnom ili psihičkom razvoju „Marija naša nada“. Usluge doma u 2019. godini koristilo je 258 djece s područja Županije. U planu za 2020. godinu navedeno je rješavanje modusa financiranja većeg dijela novca iz proračuna ŽZH, proširivanje suradnje s drugim institucijama kao i pripremanje i slanje projekata na pojedine Javne pozive i natječaje.

 Na samom kraju sjednice uslijedila su vijećnička pitanja, primjedbe i prijedlozi.

POLITIKA

Sabor HDZ-a BiH jednoglasno potvrdio dr. Dragana Čovića za predsjednika HDZ-a BiH

Sabor HDZ-a BiH jednoglasno potvrdio dr. Dragana Čovića za predsjednika HDZ-a BiH

on Ponedjeljak, 08 Svibanj 2023

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović nastavit će voditi HDZ BiH u narednom četverogodišnjem mandatu, jednoglasno su potvrdili izaslanici HDZ-a BiH na XIV. Saboru koji se održava danas...

Širokobriješkim ugostiteljima produženo radno vrijeme

Širokobriješkim ugostiteljima produženo radno vrijeme

on Petak, 02 Prosinac 2022

ŠIROKI BRIJEG - Na temelju članka 13. Pravilnika o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području Županije Zapadnohercegovačke (Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke br: 25/19) gradonačelnik Grada Širokog Brijega donio je ZAKLJUČAK o...

Prijedlog Zaključka o usvajanju projektirane trase brze ceste Mostar - Široki Brijeg – Grude - RH

Prijedlog Zaključka o usvajanju projektirane trase brze ceste Mostar - Široki Brijeg – Grude - RH

on Utorak, 20 Rujan 2022

ŠIROKI BRIJEG - Gradsko vijeće Širokog Brijega održat će 18. sjednicu u srijedu, 21. rujna 2022., s početkom rada u 10 sati. Sjednica će se održati u Gradskoj vijećnici.Za sjednicu je...

Osnivanje JP „Plinovod Južna interkonekcija“ d. o. o

Osnivanje JP „Plinovod Južna interkonekcija“ d. o. o

on Srijeda, 31 Kolovoz 2022

ŠIROKI BRIJEG - Na 134. sjednici Vlada ŽZH-a je, između ostalog, utvrdila tekst Prijedloga Odluke o osnivanju Javnog poduzeća „Plinovod Južna interkonekcija“ d. o. o i istu uputila u skupštinsku proceduru....

GIP Široki Brijeg: Poziv građanima za glasanje putem mobilnog tima

GIP Široki Brijeg: Poziv građanima za glasanje putem mobilnog tima

on Srijeda, 24 Kolovoz 2022

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ŽUPANIJA ZAPADNOHERCEGOVAČKA GRAD ŠIROKI BRIJEG  Gradsko izborno povjerenstvo  Broj. 01- 48/22 Široki Brijeg, 22. 08. 2022. Godine Gradsko izborno povjerenstvo Široki Brijeg obavještava...

Plaćeno političko oglašavanje

Plaćeno političko oglašavanje

on Nedjelja, 21 Kolovoz 2022

Termini u programu RŠB-a u vrijeme predizborne kampanje za PLAĆENO POLITIČKO OGLAŠAVANJE političkih subjekata:- blok 1: od 10,30 do 11 sati- blok 2: od 16,30 do 17 sati- blok 3:...

Neposredno obraćanje političkih subjekata

Neposredno obraćanje političkih subjekata

on Nedjelja, 21 Kolovoz 2022

IZBORI 2022. – NEPOSREDNO OBRAĆANJE POLITIČKIH SUBJEKATA22. 9. (četvrtak):14,30 – 14,33 Stranka za BiH14,38 – 14,41 SDS14,46 – 14,49 PDP14,54 – 14,57 LS BiH15,02 – 15,05 Za pravdu i red...

Cjenik - Izbori 2022.

Cjenik - Izbori 2022.

on Petak, 12 Kolovoz 2022

Plaćeno oglašavanje pol. subjekata – Izbori 2022. Emitiranje spotova- do 15 sec. 8 KM- do 30 sec. 10 KM- do 45 sec. 12 KM- do 60 sec. 15 KM- preko...

Prijedlog Odluke o dodjeli javnog priznanja Zlatna plaketa 'Grb Grada Širokog Brijega'

Prijedlog Odluke o dodjeli javnog priznanja Zlatna plaketa 'Grb Grada Širokog Brijega'

on Četvrtak, 21 Srpanj 2022

ŠIROKI BRIJEG - Gradsko vijeće Širokog Brijega održat će 16. sjednicu u utorak, 26. srpnja 2022., s početkom rada u 10 sati. Sjednica će se održati u Gradskoj vijećnici. Za sjednicu...