Preuzmi player

„Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu“ – počela treća konferencija s međunarodnim sudjelovanjem u Neumu

covicneumNEUM - Odom radosti, himnom Europe danas je počela treće izdanje znanstvenog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu".

U kojem pravcu izmjene Ustave trebaju ići kako bi se prevazišle prepreka koje stoje na europskom putu BiH a sve s ciljem približavanja Ustava BiH europskoj tradiciji, tijekom naredna dva dana odgovorit će znanstvena elita iz Bosne i Hercegovine ali i Republike Hrvatske čiji će radovi, nakon 44 prijavljena sažetka biti objavljeni u Zborniku.

Organizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,  Sveučilište u Mostaru  te Rektorski zbor RH a sve  pod visokim pokroviteljstvom HNS-a BiH.

Predsjednik organizacijskog skupa dr. Dragana Čović zahvalio je svima koji su doprinijeli organizaciji ovog veličanstvenog skupa koji će se, kako je kazao, baviti svim onim pitanjima koji su do kraja posvećeni dobru BiH i njenom euroatlantskom putu.

„Cilj je u punini zaokružiti misao koju smo ponudili na prethodnim konferencijama te poslati poruku kako BiH ima jasno definiran europski puta, premda zamagljen nesporazumima i  uvjeravanjima da BiH treba biti samo nečija i da se možemo baviti samim sobom dok svi procesi prolaze pored nas", kazao je predsjednik Čović te dodao kako se upravo hrvatski narod kao najmalobrojniji ali najveći u BiH kontinuirano traži rješenja premda mu se spočitava suprotno.

„Siguran sam da sve ono što kao narod  tražimo počivati  i na idejama koje će biti iznesene na konferenciji a to je pitanje osiguranja konstitutivnosti i jednakopravnost „ dodao je te se osvrnuo i na posljednje optužbe o  navodnom odbacivanju  osuda određenih činova netrpeljivosti, kazavši kako su hrvatski politički predstavnici  jasno naznačili da žele eliminirati sve ideje koje njeguju mržnju , sukobe i  netoleranciju. „Sve što radimo, radimo za dobro čovjeka, hrvatskog naroda i naše domovine  Bosne i Hercegovine. Traženje rješenja sa druga dva naroda, drugog puta nema. Dok tražimo unutarnju  stabilnost vodimo ekonomsko-socijalnu politiku zajedno sa druga dva naroda, nastojimo očuvati konstitutivnost i identitet te osigurati  modele za novi Ustav BiH U kojem nikad vise nećemo raspravljati o tome hoće li brojniji narod u ime malobrojnijeg birati njegove predstavnike", kazao je predsjednik Čović te dodao kako su prošlogodišnji rezultati Općih izbora neustavni, nezakoniti.

„Hrvatski narod ostaje predvodnik euroatlantskog puta i stabilnosti a ovom konferencijom nudimo novi pogled za europski ustav u BiH" zaključio je.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr.Zoran Tomić, zahvalio je predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću koji je na današnjoj konferenciji održao uvodno predavanje, na svemu što čini za BiH na njenom europskom putu  a posebno za konstitutivnost Hrvata u BiH.

„Vaš dolazak u Neum vjerojatno će od pojedinih medija i političkih predstavnika biti proglašen miješanjem u unutarnje procese, no zahvalnost ovog europskog naroda je time veća", kazao je rektor Tomić te dodao kako činjenicu da su upravo Hrvati nositelji europskih vrijednosti, pokazuje i veliki napor i napredak koji je ova zemlja ostvarila u procesu  integracija u vrijeme predsjedanja dr. Čovića Predsjedništvom BiH.

„Uložili smo puno truda u stvaranje platforme za dijalog, i ovo je jedina konferencija ove vrste koja traži odgovore na goruća pitanja u BiH koja nije vezana isključivo i samo za Hrvate ali jeste i o njima, kao službenim građanima EU koji time imaju dodatnu obaveza promoviranja europskih vrijednosti, perspektiva ove lijepe zemlje koja bi trebala biti mjesto susreta, dijaloga i slobode.

Konferencija nudi znanstvene i poglede koji tek trebaju dobiti pravni diskurs, premda su politički događaji između dvije prethodne  konferencije dodatno su destabilizirali  cijeli proces", kazao je rektor Tomić uz zaključak da je cilj iste ponuditi realna rješenja za bolju budućnost naše domovine, svih njenih naroda i manjina te svih građana.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Damir Boras  kazao je kako je strateški cilj Republike Hrvatske  opstanak i ostanak Hrvata u BiH. „Da bi se cilj ostvario mi kao Rektorski zbor i Sveučilište smatramo da je europski put jedan od bitnih preduvjeta i stoga sudjelujemo u organizacijama ovih konferencija" kazao je rektor Boras spomenuvši i važnost stvaranje mostova među akademskim zajednicama.

Luigi Pezzuto, apostolski nuncij  pozdravio je sve nazočne uz poruku kako je  siguran da je njihova brojna nazočnost izraz  sociološko-političke, kulturne volje za služenjem zajedničkom dobru kao osnovnom motivu ove konferencije kao i ukupnim aktivnostima institucija iz kojih dolaze.

„Odbaciti kulturu isključenosti, voditi brigu o ljudima i narodima koji trpe nejednakosti" poručio je nuncij te dodao kako je u multietničkim regijama poput Balkana od temeljne važnosti uzeti u obzir i primijeniti i u zakonodavstvu načelo integracije osobne i etničko-socijalne dimenzije.

„Nije moguće promatrati samo građanine u njihovoj osobnoj individualnosti bez povezivanja u vlastitu etničku skupinu" zaključio je nuncij Pezzuto.

DRUŠTVO

Spektal na 28. širokobriješkoj večeri – više od 800 uzvanika!

Spektal na 28. širokobriješkoj večeri – više od 800 uzvanika!

27 Studeni 2023

ZAGREB - U organizaciji Zavičajne zajednice Široki Brijeg (ZZŠB) u Zagrebu u petak 24. studenoga 2023. održana je tradicionalna Širokobriješka večer na Zagrebačkom velesajmu u restoranu Gastro Globus. Širokobriješka večer...

Ulaznice za koncert ”Vatra” u Širokom Brijegu službeno u prodaji

10 Studeni 2023

ŠIROKI BRIJEG - Organizator molitvena zajednica Mlado Sunce sa svojim suradnicima i ove godine organizira održavanje humanitarnog koncerta duhovne glazbe ‘Vatra’ 9. prosinca 2023. godine u sportskoj dvorani Pecara u...

28. Širokobriješka večer u Zagrebu uz Poker band, Matu Bulića i HKUD Crnač

28. Širokobriješka večer u Zagrebu uz Poker band, Matu Bulića i HKUD Crnač

06 Studeni 2023

ZAGREB - Zagrebu organizira Širokobriješku večer koja će se održati 24. studenog 2023. u restoranu Gastro Globus, Avenija Dubrovnik 15, Zagreb, s početkom u 20 sati. Za sve goste i...

'Rekonstrukcija kulturno – športskog doma Kočerin'

'Rekonstrukcija kulturno – športskog doma Kočerin'

15 Rujan 2023

ŠIROKI BRIJEG - Mjesna zajednica Kočerin uspješno je realizirala projekt “Rekonstrukcija kulturno – športskog doma Kočerin” čime je dom u Kočerinu dobio 10 novih aluminijskih prozora, deset klupica za prozore...

Prikupljeno 75 doza krvi

Prikupljeno 75 doza krvi

11 Svibanj 2023

ŠIROKI BRIJEG - Četvrta akcija dobrovoljnog darivanja krvi u 2023. godini koju organizira Crveni križ Široki Brijeg u suradnji s Transfuzijskim centrom SKB-a Mostar, a pod pokroviteljstvom Grada Širokoga Brijega...

Obilježena 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu

Obilježena 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu

08 Svibanj 2023

ŠIROKI BRIJEG - U nedjelju 7. svibnja  je obilježena 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu, koje se dogodilo 7. svibnja 1991. godine. Svečani program započeo je okupljanjem sudionika...

Svečano obilježen Dan širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova

Svečano obilježen Dan širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova

08 Svibanj 2023

ŠIROKI BRIJEG - U nedjelju 7. svibnja,   obilježen je Dan širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA koje se dogodilo 7. svibnja 1991. godine. Organizator događaja bio je...

NAJAVA: Dan širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA

NAJAVA: Dan širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA

04 Svibanj 2023

ŠIROKI BRIJEG - Predstavljamo program svečanosti obilježavanja Dana širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA. Program se održava u sklopu manifestacije „Svibanjska sjećanja“. Pokrovitelj događaja je Grad Široki...

Veličanstvenom komemoracijom u Zagrebu obilježena 25. godišnjica smrti Gojka Šuška

Veličanstvenom komemoracijom u Zagrebu obilježena 25. godišnjica smrti Gojka Šuška

04 Svibanj 2023

ZAGREB - Komemorativnim skupom pod sloganom “Čovjek od riječi” obilježena je u srijedu 25. obljetnica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška koji je dao nemjerljivi doprinos u obrani i uspostavi...