Preuzmi player

'Istinom do pomirbe'

MOSTAR - Hrvatski svjetski kongres za istraživanje posljedica totalitarizma u BiH organizira Memento (književno-glazbenu večer) uz izložbu knjiga o temi komunističkog totalitarizma pod nazivom „Istinom do pomirbe“ u utorak, 12.veljače 2019., od 19 sati u maloj dvorani i holu HD hercega Stjepana Kosače, Mostar.
U programu sudjeluju renomirani književnici, povjesničari, autori, novinari i glazbenici koji su svojim djelima zainteresirali širu javnost i otvorili prozore istine, zalažući se za nedovoljno zastupljene teme o totalitarizmima, a posebno o komunističkom režimu koji je ostavio najveće posljedice zla na ovim prostorima.
Posjetitelji ove večeri imat će prigodu čuti profesora povijesti Antu Čuvala, književnika Miljenka Stojića, publicistu i novinara Stanislava Vukorepa, povjesničara Hrvoja Mandića i književnicu Anitu Martinac. Ulomak iz nagrađene pripovijetke o stradanju fratara u Mostaru 1945. govorit će Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela. Program će moderirati Višnja Spajić, novinarka radiopostaje „Mir“ Međugorje, a u glazbenom dijelu programa nastupit će glazbenice Lucija Zovko sa skladbom Pjesma o ljubavi i Lucija Hrstić sa skladbom Sveti pastiri.

Također u sklopu programa organizirana je izložba knjiga autora, koji su pisali o temi komunističkog totalitarizma, stradanju naroda i posljedicama, te bacili sasvim novo svjetlo na ovu temu, a koju je nekadašnja jugoslavenska historiografija ranije obradila sukladno diktatima i interesima tada vladajuće Partije.
Većina izložbenih knjiga moći će se kupiti po promotivnoj cijeni, među brojnim knjigama posjetiteljima će biti na raspolaganju slijedeće:
˗ Ante Čuvalo, Od Bleiburga do Ljubuškog – Svjedočenje preživjelih. Ljubuški-Chicago: CroLibertas, 2014.
˗ Ante Čuvalo, Komunistički totalitarizam na djelu. Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945.-1952.). Chicago: CroLibertas, 2018.
˗ Ante Čuvalo, Poraće (1945. – 1946.) Popis otpuštenih s državnog posla u BiH i imena amnestiranih. (brošura). Chicago: CroLibertas, 2018.
˗ Ante Čuvalo, Croatian Martyrs for the Faith. Chicago: CroLibertas, 2018.
˗ Ante Čuvalo, 100. obljetnica pravaške saborske interpelacije 1918. – 2018. Grozote u Odesi 1916. – 1917. Chicago: CroLibertas i Zagreb:Hrvatsko žrtvoslovno društvo, 2018.
˗ Florian Boras, Spomenica ljubuškim žrtvama. Ljubuški: Općinsko vijeće Ljubuški, 1998.
˗ Anita Martinac, Medaljon, OMH Čitluk i Vinkovci 2015.
˗ Anita Martinac, Posljednji, OMH Čitluk i Vinkovci 2016.
˗ Anita Martinac, Od Franje do Franje, OMH Čitluk i Vinkovci 2017.
˗ Janko Bubalo, Apokaliptični dani, OMH Mostar-Široki brijeg-Vrgorac-Čitluk 2014.
˗ fra Ratimir Kordić, Fratar – narodni neprijatelj, Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, Široki Brijeg –Zagreb 2014.
˗ dr. fra Častimir Majić, U nebo zagledani, Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, Široki Brijeg –Zagreb 2011.
˗ Jozo Tomašević – Koška, Istina o ubijenoj gimnaziji, Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, Široki Brijeg –Zagreb 2010.
˗ fra Blago Karačić, Ratne i poratne uspomene 1945. – 1952.,
˗ fra Jerko Karačić, Uspomene iz doba mučeništva, Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, Široki Brijeg –Zagreb 2014.
˗ Stanislav Vukorep, Ivica Puljić i Đuro Bender, Stradanje Hrvata tijekom Drugog svjetskog rata i poraća u istočnoj Hercegovini, Zagreb, 2001.
˗ Stanislav Vukorep , Preživjeli svjedoče, Zagreb 2005.
˗ Vlado Bogut i Ljubo Leko, Grudski žrtvoslov, (Grude: Općina Grude, 2014.), 880.
˗ Pero Kožul, Velimir Mabić, Miljenko Stojić, Mile Lasić, Dinko Grbešić, Eugen Zeljko, Otkopana istina Širokog Brijega (iz II. svjetskog rata i poraća), Logotip Široki Brijeg 2017.
˗ Velimir Mabić, Od Širokog do Bleiburga i nazad, Logotip Široki Brijeg 2017.
˗ Časopis Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petović i 65 subraće“, Stopama pobijenih
˗ te ostale knjige i promotivni materijali.
Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

0
0
0
s2smodern

KULTURA

Obuljen Koržinek oduševljena Širokim Brijegom

Obuljen Koržinek oduševljena Širokim Brijegom

Četvrtak, 22 Kolovoz 2019

ŠIROKI BRIJEG - Ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek jučer je sa suradnicima posjetila Široki Brijeg i obišla Franjevački samostan. Prijem i doček za ministricu u Vladi Republike Hrvatske...

Nova zbirka pjesama Grge Mikulića

Nova zbirka pjesama Grge Mikulića

Petak, 16 Kolovoz 2019

ŠIROKI BRIJEG - Predstavljanje zbirke pjesama pod nazivom 'Moj svijet' autora Grge Mikulića bit će upriličeno večeras, 16. kolovoza, u širokobriješkom kinu Borak s početkom u 20 sati. Uz autora,...

20. MFF

20. MFF

Utorak, 13 Kolovoz 2019

ŠIROKI BRIJEG - Dvadeseto izdanje Mediteran Film Festivala bit će održano od 21. do 24. kolovoza u Širokom Brijegu. U službenom programu ovogodišnjeg festivala u konkurenciji dugometražnog dokumentarca bit će...

'Blatničke note dobrote 2019.'

'Blatničke note dobrote 2019.'

Ponedjeljak, 12 Kolovoz 2019

ČITLUK - Donja Blatnica večeras će ugostiti tisuće posjetitelja iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske i dijaspore na još jednom koncertu pod nazivom 'Blatničke note dobrote', koji osmu godinu zaredom organizira...

ODRŽANA VEČER FOLKLORA I KULTURNE BAŠTINE 'BRIJEG ŠIROKI SLAVNO TI JE IME'

ODRŽANA VEČER FOLKLORA I KULTURNE BAŠTINE 'BRIJEG ŠIROKI SLAVNO TI JE IME'

Subota, 10 Kolovoz 2019

ŠIROKI BRIJEG - U organizaciji KUD-a 'Ganga' i Grada Širokog Brijega na Trgu širokobrijeških žrtava održana je  Večer folklora i kulturne baštine 'Brijeg Široki slavno ti je ime'. Na ovoj...

'Brijeg Široki slavno ti je ime'

'Brijeg Široki slavno ti je ime'

Utorak, 06 Kolovoz 2019

ŠIROKI BRIJEG - Dana 9. kolovoza (petak) u 21 sat prigodom obilježavanja Dana grada i blagdana Velike Gospe na Trgu širokobrijeških žrtava (kod križa) održat će se manifestacija Večer folklora...

'Čuparina vune' u kinu Borak

'Čuparina vune' u kinu Borak

Petak, 02 Kolovoz 2019

ŠIROKI BRIJEG - U povodu 10. godišnjice djelovanja HKUD-a "Crnač" večeras će u širokobriješkom kinu Borak s početkom u 20 sati premijerno biti prikazan dokumentarni igrani film o starim običajima...

'Parni valjak' oduševio širokobriješku publiku

'Parni valjak' oduševio širokobriješku publiku

Petak, 02 Kolovoz 2019

ŠIROKI BRIJEG - Sinoć je započelo 17. izdanje West Herzegowina Festa, koji se od 1. do 3. kolovoza održava u Širokom Brijegu. Na natječaj West Herzegowina Festa prijavilo se 526...

17. WHF

17. WHF

Četvrtak, 01 Kolovoz 2019

ŠIROKI BRIJEG - Večeras počinje 17. izdanje West Herzegowina Festa, koji se od 1. do 3. kolovoza održava u Širokom Brijegu. Na natječaj West Herzegowina Festa prijavilo se 526 autora....