Preuzmi player

'Istinom do pomirbe'

MOSTAR - Hrvatski svjetski kongres za istraživanje posljedica totalitarizma u BiH organizira Memento (književno-glazbenu večer) uz izložbu knjiga o temi komunističkog totalitarizma pod nazivom „Istinom do pomirbe“ u utorak, 12.veljače 2019., od 19 sati u maloj dvorani i holu HD hercega Stjepana Kosače, Mostar.
U programu sudjeluju renomirani književnici, povjesničari, autori, novinari i glazbenici koji su svojim djelima zainteresirali širu javnost i otvorili prozore istine, zalažući se za nedovoljno zastupljene teme o totalitarizmima, a posebno o komunističkom režimu koji je ostavio najveće posljedice zla na ovim prostorima.
Posjetitelji ove večeri imat će prigodu čuti profesora povijesti Antu Čuvala, književnika Miljenka Stojića, publicistu i novinara Stanislava Vukorepa, povjesničara Hrvoja Mandića i književnicu Anitu Martinac. Ulomak iz nagrađene pripovijetke o stradanju fratara u Mostaru 1945. govorit će Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela. Program će moderirati Višnja Spajić, novinarka radiopostaje „Mir“ Međugorje, a u glazbenom dijelu programa nastupit će glazbenice Lucija Zovko sa skladbom Pjesma o ljubavi i Lucija Hrstić sa skladbom Sveti pastiri.

Također u sklopu programa organizirana je izložba knjiga autora, koji su pisali o temi komunističkog totalitarizma, stradanju naroda i posljedicama, te bacili sasvim novo svjetlo na ovu temu, a koju je nekadašnja jugoslavenska historiografija ranije obradila sukladno diktatima i interesima tada vladajuće Partije.
Većina izložbenih knjiga moći će se kupiti po promotivnoj cijeni, među brojnim knjigama posjetiteljima će biti na raspolaganju slijedeće:
˗ Ante Čuvalo, Od Bleiburga do Ljubuškog – Svjedočenje preživjelih. Ljubuški-Chicago: CroLibertas, 2014.
˗ Ante Čuvalo, Komunistički totalitarizam na djelu. Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945.-1952.). Chicago: CroLibertas, 2018.
˗ Ante Čuvalo, Poraće (1945. – 1946.) Popis otpuštenih s državnog posla u BiH i imena amnestiranih. (brošura). Chicago: CroLibertas, 2018.
˗ Ante Čuvalo, Croatian Martyrs for the Faith. Chicago: CroLibertas, 2018.
˗ Ante Čuvalo, 100. obljetnica pravaške saborske interpelacije 1918. – 2018. Grozote u Odesi 1916. – 1917. Chicago: CroLibertas i Zagreb:Hrvatsko žrtvoslovno društvo, 2018.
˗ Florian Boras, Spomenica ljubuškim žrtvama. Ljubuški: Općinsko vijeće Ljubuški, 1998.
˗ Anita Martinac, Medaljon, OMH Čitluk i Vinkovci 2015.
˗ Anita Martinac, Posljednji, OMH Čitluk i Vinkovci 2016.
˗ Anita Martinac, Od Franje do Franje, OMH Čitluk i Vinkovci 2017.
˗ Janko Bubalo, Apokaliptični dani, OMH Mostar-Široki brijeg-Vrgorac-Čitluk 2014.
˗ fra Ratimir Kordić, Fratar – narodni neprijatelj, Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, Široki Brijeg –Zagreb 2014.
˗ dr. fra Častimir Majić, U nebo zagledani, Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, Široki Brijeg –Zagreb 2011.
˗ Jozo Tomašević – Koška, Istina o ubijenoj gimnaziji, Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, Široki Brijeg –Zagreb 2010.
˗ fra Blago Karačić, Ratne i poratne uspomene 1945. – 1952.,
˗ fra Jerko Karačić, Uspomene iz doba mučeništva, Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, Široki Brijeg –Zagreb 2014.
˗ Stanislav Vukorep, Ivica Puljić i Đuro Bender, Stradanje Hrvata tijekom Drugog svjetskog rata i poraća u istočnoj Hercegovini, Zagreb, 2001.
˗ Stanislav Vukorep , Preživjeli svjedoče, Zagreb 2005.
˗ Vlado Bogut i Ljubo Leko, Grudski žrtvoslov, (Grude: Općina Grude, 2014.), 880.
˗ Pero Kožul, Velimir Mabić, Miljenko Stojić, Mile Lasić, Dinko Grbešić, Eugen Zeljko, Otkopana istina Širokog Brijega (iz II. svjetskog rata i poraća), Logotip Široki Brijeg 2017.
˗ Velimir Mabić, Od Širokog do Bleiburga i nazad, Logotip Široki Brijeg 2017.
˗ Časopis Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petović i 65 subraće“, Stopama pobijenih
˗ te ostale knjige i promotivni materijali.
Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

0
0
0
s2smodern

KULTURA

Novi uspjesi Glazbene škole Široki Brijeg: „Njegujemo ljubav, nadarenost i trud“

Novi uspjesi Glazbene škole Široki Brijeg: „Njegujemo ljubav, nadarenost i trud“

Četvrtak, 18 Travanj 2019

ŠIROKI BRIJEG - Svake godine, početkom proljeća, mladi glazbenici širom svijeta kreću u promoviranje svojih umjetničkih dostignuća i vještina na brojnim smotrama i natjecanjima. Učenici Glazbene škole Široki Brijeg ove...

Izložba i predstavljanje knjige-molitvenika fra Ante Marića

Izložba i predstavljanje knjige-molitvenika fra Ante Marića

Petak, 12 Travanj 2019

ČITLUK - U okviru obilježavanja kulturne manifestacije 'Uskrs s Maticom' Ogranak Matice hrvatske u Čitluku (12. travanj) organizira otvorenje izložbe slika pod nazivom mag.sakr. umjetnosti akad. slikarice Kristine Ćavar pod...

'Admiralovi zapisi – o pobjedi i ljubavi' u Ljubuškom

'Admiralovi zapisi – o pobjedi i ljubavi' u Ljubuškom

Srijeda, 10 Travanj 2019

LJUBUŠKI - Predstavljanje knjige 'Admiralovi zapisi – o pobjedi i ljubavi', autora Davora Domazeta-Loše bit će upriličeno večeras u Gradskoj vijećnici Ljubuški s početkom u 19.30 sati. Na 600 stranica...

"Barokna Extravaganza" u Mostaru

"Barokna Extravaganza" u Mostaru

Ponedjeljak, 08 Travanj 2019

MOSTAR - Simfonijski orkestar Mostar održat će večeras u kapelici crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru od 19 sati koncert pod nazivom "Barokna Extravaganza". U projektu sudjeluje 20-ak glazbenika...

Kraljević otvorio izložbu 'Crtačev dnevnik'

Kraljević otvorio izložbu 'Crtačev dnevnik'

Četvrtak, 04 Travanj 2019

ŠIROKI BRIJEG - Širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević otvorio je sinoć u Franjevačkoj galeriji izložbu doniranih radova autora Ivana Branka Imrovića pod nazivom 'Crtačev dnevnik'. Kraljević se ovom prigodom zahvalio autoru...

Rođendanski koncert klape Dobrkovići

Rođendanski koncert klape Dobrkovići

Četvrtak, 04 Travanj 2019

ŠIROKI BRIJEG - U povodu 15 godina djelovanja klapa Dobrkovići organizira rođendanski koncert u Širokom Brijegu. Koncert će se održati u subotu 6. travnja u kinu Borak s početkom u...

'Crtačev dnevnik' u FG Široki Brijeg

'Crtačev dnevnik' u FG Široki Brijeg

Srijeda, 03 Travanj 2019

ŠIROKI BRIJEG - Otvaranje izložbe doniranih radova bit će upriličeno večeras u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg s početkom u 19 sati. Autor je Ivan Branko Imrović, a izložba...

'Od vila ilirskih do Bijeloga puta - stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti'

'Od vila ilirskih do Bijeloga puta - stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti'

Utorak, 02 Travanj 2019

MOSTAR - U organizaciji Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH i Hrvatske kulturne zajednice Troplet večeras (2. travanj) će se s početkom u 19 sati u hotelu Mostar održati...

Književna večer u narodnoj knjižnici

Književna večer u narodnoj knjižnici

Utorak, 02 Travanj 2019

ŠIROKI BRIJEG - U organizaciji nekoliko širokobrijeških entuzijasta večeras (2. travanj) će se u širokobriješkoj Narodnoj knjižnici održati književna večer u kojoj će ljubitelji kratke proze doći na svoje. Spomenuti...