Preuzmi player

'Od vila ilirskih do Bijeloga puta - stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti'

MOSTAR - U organizaciji Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH i Hrvatske kulturne zajednice Troplet večeras (2. travanj) će se s početkom u 19 sati u hotelu Mostar održati predstavljanje knjige ''Od vila ilirskih do Bijeloga puta, stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti'' autora prof. dr. sc. Ive Lučića. U programu predstavljanja uz autora sudjeluju još dr. sc. Ivan Bagarić, dr. Vlado Tabak i dr. sc. Mladen Ančić.

Knjiga Ive Lučića Od vila ilirskih do Bijeloga puta - stranputicama bosanske i hercegovačke povijestiprvorazredno je historiografsko znanstveno djelo. Autor se usredotočio na izvore od kojih dio dosad nije bio poznat široj javnosti, dio ni povjesničarima, a dio je stajao negdje u zapećku, zapostavljen i zanemaren.
Iz naslova knjige vidljivo je kako ona obuhvaća povijesno razdoblje od ilirskog pokreta s početka devetnaestoga stoljeća kao i njegovih refleksija na Bosnu i Hercegovinu pa do pred kraj dvadesetoga stoljeća i Bijeloga puta koji je kao i nekada “vilinski glas” iz Zagreba vodio u Bosnu.
Autor ne prihvaća kao mjerodavne uvriježene narative, mitove, percepcije, preferencije i službene historiografije nego, kako najavljuje u podnaslovu, “stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti” mnoge od njih stavlja pod upit iz nove i drukčije perspektive. To čini nemilosrdno, ali metodološki oprezno, kako se od povjesničara i očekuje.
Najveći dio knjige, jedna trećina, posvećen je zbivanjima nakon raspada Jugoslavije te međunarodnog priznanja i proglašenja “Republike Bosne i Hercegovine” u proljeće 1992.
Raznovrsnost i bogatstvo izvora otkriva da knjiga Od vila ilirskih do Bijeloga puta nije napisana ad hoc, nego je plod dugogodišnjeg istraživanja, prikupljanja materijala i izravnog uvida u temu. Tekst je popraćen brojnim fotografijama od kojih su neke prvi put objavljene.
Čitatelj koji želi istražiti bogatu, fascinantnu, turbulentnu i prevrtljivu bosansku i hercegovačku povijest neće ostati razočaran knjigom. Neki će je čitati od korica do korica jer je pitko pisana; drugi će više pozornosti posvetiti pojedinim temama i izvorima, među kojima se može pronaći pravo blago za daljnja istraživanja.
Djelo ima i “dodanu vrijednost” koju se ne može zanemariti – knjiga je politički relevantna za današnjicu. Ništa u političkim previranjima današnje Bosne i Hercegovine ne može se razumjeti bez uvida u njezinu povijest.
Nova knjiga Ive Lučića objavljena je u nakladi Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta za povijest.

0
0
0
s2smodern